Také s dalšími potravinami máme stále větší problémy. Varující je, že počet dětí do pěti let, které trpí potravinovými alergiemi, se za posledních deset let zdvojnásobil!

Jak poznám, že mám alergii na jídlo?

Potravinové alergie nejsou často rozpoznatelné ihned. Příznaky mohou být žaludeční nebo střevní potíže, vyrážka nebo svědění kůže. Mnozí lidé ani nevědí, že nějakou alergii na potraviny mají. Chodí si kupovat do lékárny přípravky na bolesti žaludku nebo na střevní problémy. Teprve když svoji alergii poznají a přestanou jíst tyto potraviny, potíže přestanou.

Proč jsou tyto alergie stále častější?

Experti to přisuzují změnám v životním prostředí a ve stravovacích návycích. Přehnaná hygiena a stoupající nabídka hotových pokrmů a polotovarů, které jsou obohaceny novými potravinovými doplňky, mohou alergie přímo vyvolávat. Také zahlcení moderního člověka různými podněty, jako jsou televize, mobily, internet, může narušovat jeho imunitní systém. Je také hodně moderních alergií, jejichž původ dosud nebyl rozeznán.

Jak rozeznám potravinovou alergii od nesnášenlivosti?

Při alergii reaguje tělo většinou náhle. Příznaky mohou být od lehkých otoků až po život ohrožující šoky. Nejčastěji ale alergie provází svědění kůže nebo vyrážky. Rodiče, kteří mají podezření na alergii u dítěte, by proto po podobných příznacích měli nechat svého potomka vyšetřit a zjistit, co mu dělá potíže.

Nesnášenlivost potravin je těžší odhalit. Mohou to být podobné příznaky, ale každý postižený reaguje jinak – například bolestmi žaludku. Typické jsou i bolesti hlavy, astma nebo slzející oči.

Jaké potraviny mohou alergie vyvolávat?

V zásadě to mohou být všechny potraviny. Nejčastější jsou ovšem reakce na mléčné výrobky, ryby, sójové boby, pšenici, drůbež, ořechy a některé druhy ovoce a zeleniny.

Jak s tím bojovat?

Nejlépe když si denně povedete záznamy o tom, co jste snědli a zda jste měli potíže, bolesti nebo nevolnosti. Tyto záznamy pak vezměte k analýze ke svému lékaři či alergologovi.