Proč vlastně alergie vzniká? Na svědomí ji mají látky, které se nazývají alergeny, což jsou většinou bílkoviny obsažené ve vzduchu, vodě i na zemi.

Alergie není nemoc, ale porucha imunitního systému, který je vychýlený z rovnováhy a reaguje přecitlivěle na běžné látky, které zdravému organismu nijak nevadí, jako jsou třeba pyly, peří, prach nebo některé potraviny.  

Alergici většinou nebývají hákliví jen na jednu látku – komu vadí například pyly z břízy, bude pravděpodobně alergický i na kvetoucí olši, ořešák, různé druhy koření nebo jablka.

Alergie, a hlavně ty potravinové, trápí v současnosti čím dál víc dětí. Těm vadí hlavně kravské mléko, vaječný bílek a lepek. „Rodičům radíme nepodávat malým dětem příliš často pšeničné pečivo, protože obsahuje spoustu lepku, na který pak může vzniknout alergie, která je doživotní,“ varuje Marie Vilánková ze společnosti Joalis a dodává, že pšeničnou mouku můžou rodiče nahradit třeba zdravější špaldovou nebo žitnou.  

Alergie a jejich příznaky

Alergická rýma

Podle odhadů Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice

Kvetoucí stromy jsou pro alergiky pohromou
Autor: profimedia.cz
Hradec Králové trpí sezonní rýmou v České republice asi 1,6 milionu obyvatel. Nejčastěji se rýmy projevují na jaře, kdy je ve vzduchu největší koncentrace pylů, mnoho pacientů však trpí tímto onemocněním celoročně.

Příznaky: Kromě úporného smrkání trápí alergiky i svědění a zarudnutí očí a záchvaty kýchání.

Atopický ekzém

Nepříjemně suchá zarudlá kůže, která pekelně svědí, je typickým projevem alergie u dětí do tří let. S věkem ekzém většinou ustupuje, u někoho se ale v intervalech objevuje po celý život.

Příznaky: Ložiska ekzémů, která jsou nejvíc v podkoleních a loketních jamkách, na krku a kolem úst. Způsobuje je vychýlený imunitní systém.  

Astma

Astma vzniká v dýchacích cestách, kde imunitní buňky reagují na pyl, prach, zvířecí chlupy a další alergeny. Tyto látky pronikají do organismu při dýchání a způsobují alergickou reakci.

Příznaky:  Astmatický záchvat, při němž se nemocný dusí.

Pylová alergie

Projevuje se sezonní alergickou rýmou, která se označuje jako »senná rýma«. Spouštěčem pylové alergie můžou být trávy, byliny i dřeviny, třeba dub, ořešák, bříza nebo javor.

Příznaky: Časté smrkání, kýchání, zánět spojivek, otok nosní sliznice spojený s pocitem ucpaného nosu, svědění nosu

Kopřivka

Jde o krátkodobé zarudnutí kůže s tvorbou pupínků. Tato alergická reakce může být provázena otoky, které postihují kůži i sliznici.

Příznaky: Výsev červených pupínků kdekoliv na kůži, úporné svědění.

Potravinové alergie

Ořechy jsou jedním z nejčastějších potravinových alergenů
Autor: profimedia.cz
Vyvolávajícím alergenem bývají některé potraviny jako třeba ořechy, ryby, citrusové plody a kromě nich i umělé složky potravy, především barviva a konzervanty (takzvaná éčka).

Příznaky: Celková nevolnost, bolesti břicha, zvracení, průjem, vyrážky na kůži nebo rýma

 

Co vám uleví od potíží?

Dekongestiva – nosní kapky či spreje jsou velmi účinné, ale lékaři varují: Jsou určeny jen k okamžité úlevě ucpaného nosu. Není dobré je užívat déle než týden, maximálně dva.

Antihistaminika – moderní léky (např. levocetirizin) už nemají vedlejší účinky jako je malátnost a ospalost. Ulehčují pacientovi život, léčí také alergický zánět a tím předcházejí vzniku astmatu

Kortikoidy – jsou určeny pacientům se závažnějším onemocněním, kteří nereagují na jiné léky.

Kromony – antialergické léky k dlouhodobé léčbě působí jen tehdy, pokud je člověk bere ještě před kontaktem s alergenem

Babské rady, které pomáhají

  • Uvařte si čaj z kořenu lékořice. Ta zlepšuje činnost nadledvinek, které mají vliv na vznik alergií.
  • Pokud máte ekzém, pijte čas připravený z lžíce rozrazilu lékařského a lžíce kopřivy.
  • Svrbící alergické skvrny na tváři odstraňte mytím v odvaru ze slézu přehlíženého. Dvě hrsti slézu namočte na 12 hodin do pěti litrů vody. Studený výluh potom ohřejte, přeceďte a tvář několikrát denně umývejte.
  • Svědícím a oteklým očím uleví studený obklad.
  • Připravte si solný roztok na výplach nosu při alergické rýmě. Půl lžičky soli rozpusťte v 250 ml vody.
  • Vetřete si do nosu trochu lékařské vazelíny, pyly se na ní usadí a neproniknou do dýchacích cest.

Alternativní léčební způsoby

Někdy u alergiků nezabírají pouze léky, spreje a masti, ale i jiné způsoby léčby, tzv. alternativní.

Homeopatie

Homeopatika jsou jedním z alternativních způsobů léčby
Autor: profimedia.cz
Homeopat dokáže léčit alergiky se stejnou diagnózou odlišně. Homeopatické léky nehradí zdravotní pojišťovny. Při akutních onemocněních stačí jedna až dvě tuby granulí a léčba pak stojí kolem 100 korun.

Hypnóza

„Hypnóza je metoda, která  pozitivně ovlivňuje průběh a výskyt příznaků a může vést až k vymizení potíží,“ tvrdí pražská psycholožka Šárka Bezvodová a dodává: „Hypnóza je účinná tam, kde alergeny působí ve spojitosti s psychickou.“ Jedno sezení stojí asi 800 korun.

Biorezonance

Biorezonanční terapii lze velmi jednoduše aplikovat bez vedlejších účinků prakticky při jakékoli alergii. „Pacient musí absolvovat 3 až 5 sezení, kdy je připojen na přístroj, který mění elektromagnetické vlnění vašich buněk tak, aby se při styku s alergenem nedostavovala alergická reakce,“ vysvětluje MUDr. Róbert Tirpák z ordinace Bionce.  Terapie je bezbolestná, vstupní sezení stojí 1400 Kč, další 550 Kč.

Detoxikace

Správnou detoxikací se tělo zbaví nahromaděných odpadních látek. Vyčistit si organizmus

můžete trojím způsobem. Můžete jednou týdně pít jen vodu nebo zeleninové šťávy. Nebo vyzkoušejte jednou za dva týdny klystýr. Můžete si objednat detoxikační kúru u specializovaných firem. Ty stojí 2 500 až 3 tisíce korun Kč.

Alergikovo desatero

1) Sledujte pylovou situaci

Aktuální informace lze získat z novin, televize nebo ZDE

Lehnout si jen tak do trávy na rozkvetlé louce by bylo pro mnohé alergiky peklem
Autor: profimedia.cz
2) Plánujte podle počasí

Když je horký suchý a větrný den, zůstaňte raději doma. Ven jděte po dešti, kdy je vzduch nejčistší.

3) Mějte léky po ruce

Noste s sebou léky, které vám pomohou v případě náhlé alergické reakce.

4) Nepusťte pyly domů ani do auta

V pylové sezoně moc nevětrejte a spěte se zavřenými okny. Klimatizace doma i v autě by měla být vybavena tzv. HEPA filtry.

5) Zbavte se prachu i roztočů

Přítěží mohou být i roztoči. Jednou za čas vyperte peřiny a polštáře alespoň na 60 °C. Matrace ošetřete speciálním sprejem, který roztoče zahubí.

6) Pozor na pyl na oblečení a kůži

Když přijdete domů zvenku, převlékněte se. Vysprchujte se a umyjte si vlasy.

7) Vyžeňte zvířecí miláčky z ložnice

Nenechte domácí mazlíčky polehávat ve své posteli nebo na gauči. V srsti se totiž pyl dobře drží.

8) Pořádně jezte a spěte

Jezte hodně čerstvého ovoce a zeleniny. Posílíte imunitní systém a ten bude schopný lépe bojovat proti alergii. Spěte aspoň osm hodin.

9) Na procházku jděte ráno

Ráno je pylu v ovzduší nejméně. Vyhýbejte se loukám. Naopak v lese a u rybníků je pylů méně.

10) Naplánujte si dovolenou

Pokud víte, v kterém období jste kvůli alergii doslova nepoužitelní, naplánujte si na tento termín dovolenou třeba u moře.

Více se dozvíte ZDE