Po letošní tuhé zimě se lidé opět zaměřují na zdravý životní styl, snaží se více cvičit, zdravěji jíst a být aktivní. Prostřednictvím jarní očisty zbavují své tělo škodlivých látek a snaží se nastartovat metabolismus. Často se však zapomíná, že pro udržení dobré tělesné kondice jsou bezpodmínečně důležitá zdravá střeva. Ačkoli se o tomto problému málo hovoří, je dokázáno, že až 70 % naší imunity je přímo závislé na správném fungování trávícího traktu. Kvalitní zažívání přímo ovlivňuje naši kondici, obranyschopnost těla a je základní prevencí vzniku zhoubných nádorů. Proto bychom se měli o svá střeva pečlivě starat a dbát o ně. Současný trend v České republice je však bohužel přesně opačný.

Autor: ASP CZECH

„V posledních 100 letech se výrazně změnil životní styl a stravování lidské populace. Máme mnohem méně pohybu, mnohem častěji užíváme antibiotika. Ve stravě pak upřednostňujeme energeticky bohaté potraviny s minimálním obsahem vlákniny, ale velkým obsahem potravinových aditiv, emulgátorů, barviv. Veškeré tyto změny vedou ke vzniku civilizačních chorob,“ říká Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

 Nezdravým životním stylem si lidé ve svém těle ničí mj. důležité bakterie, které jsou pro správné trávení nezbytné. Téměř každý člověk tak má ve svých střevech 1-7 kg nestrávených zbytků potravy. Tyto nestrávené zbytky jsou vysoce toxické a potlačují funkci imunitního systému, potencionálně způsobují plynatost, nadýmání a zpomalují proces trávení, přičemž významně snižují vstřebávání živin a zpomalují metabolismus. Výsledkem je nejen to, že mnozí lidé trpí zácpou, častou únavou, nemocemi, ale i smutné světové prvenství České republiky ve výskytu rakoviny tlustého střeva.

Bakterie jsou extrémně důležité pro náš organismus. Tvoří obsah trávicího ústrojí, zajišťují správnou funkci střev, vytvářejí v našem těle vitamíny, atd. Díky nim se tělo dokáže bránit chorobám,“ doplňuje Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.

Autor: ASP CZECH

Lékaři proto lidem doporučují užívání doplňků stravy, které napomáhají správnému trávení a dodávají tělu nejen chybějící bakterie, ale i další důležité látky, především vlákninu. Tyto preparáty však musí být skutečně kvalitní, nejlépe přírodního původu. V tomto směru je na našem trhu osvědčenou jedničkou LEPICOL vyráběný slušovickou firmou ASP CZECH.

„Tento přípravek má tu obrovskou výhodu, že obsahuje vlákninu, probiotika,  prebiotika a trávicí enzymy najednou. Probiotika se starají o obnovení a udržení rovnováhy střevní mikroflory a prebiotika naopak podporují množení probiotik ve střevech. Většina preparátů na našem trhu obsahuje pouze část z těchto látek. Účinky takových doplňků stravy jsou pak, především z hlediska dlouhodobějšího užívání, méně efektivní,“ říká spolumajitel firmy ASP CZECH Stanislav Pilař. Doc. MUDr.

Pavel Kohout, Ph.D. dodává: „Výrobek LEPICOL obsahuje unikátní probiotické bakterie, dva druhy vlákniny a v případě LEPICOLU PLUS také trávicí enzymy. Nedostatek vlákniny v naší stravě může mít za následek vznik rakoviny tlustého střeva, ischemické choroby srdeční, infarktu myokardu a mozkové mrtvice. LEPICOL tak pomáhá jako prevence proti těmto onemocněním.“

Autor: ASP CZECH

LEPICOL, vyráběný slušovickou firmou ASP CZECH, byl testován českou Společností pro probiotika
a prebiotika. Ta potvrdila, že obsahuje až dvě miliardy probiotických kmenů. Navíc není, na rozdíl od projímadel, návykový. Bez obav ho mohou užívat dokonce i těhotné ženy nebo děti. Má i tu výhodu, že je bezlepkový.

Mnohé lékařské kapacity společně s firmou ASP CZECH se již dlouhá léta angažují v osvětě týkající se zdravého zažívání. Společně vytvořili webový portál www.zdravastreva.cz. Jeho prostřednictvím
se mohou lidé dozvědět spoustu důležitých informací, které jim pomohou zlepšit zdraví.

Více informací naleznete také na webových stránkách www.aspczech.cz.