Ivo Müller se připravil na nepříjemnou chemoterapii nebo ozařování. Všechno bylo ale jinak. Měl nádor, u kterého dobře zabírá cílená biologická léčba.

Jak taková léčba vypadá? Pan Ivo bere jednu tabletku denně. Přitom normálně pracuje, sportuje, trénuje děti v tenise a věnuje se rodině.

„Nepřemýšlím nad tím, jak dlouho tady budu nebo kdy mě nemoc dostihne. Prostě žiju plnohodnotným životem,“ řekl Blesku Ivo Müller. O jeho nemoci zatím věděla jen rodina, přesto chtěl svým příběhem ukázat, že i takováto nemoc se dá porazit nebo s ní aspoň úspěšně bojovat.

Co je rakovina plic

Pravá plíce napadená zhoubným nádorem
Autor: Foto Ambitmedia
Na tuto vážnou nemoc umírá 90 procent nemocných. Jde o nejčastější nádorové onemocnění mužů u nás. Tvoří kolem 22 % všech nově vzniklých zhoubných nádorů. „I když tolik lidí umírá, umíme jim díky moderní léčbě prodloužit a zkvalitnit život,“ tvrdí profesor Vítězslav Kolek, přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy z Fakultní nemocnice v Olomouci. „Pacienty léčíme chemoterapií, ozařováním i biologickou léčbou,“ vypočítává onkolog Kolek a dodává: „Ale každý nádor je jiný a u každého i léčba je odlišná.“

Co je to biologická léčba

Biologická léčba podporuje imunitu organismu, aby se s nemocí vypořádal sám. Cílí na nemocné buňky, blokuje jejich růst, případně nádor zničí a zabraňuje jeho šíření. Kvůli vysoké ceně jsou ale k léčbě vybíráni pacienti, u kterých je předpoklad úspěšné léčby vysoký.