Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Blesk radí: Jak poznat rakovinu! Přehled všech varovných signálů těla

Blesk radí, jak na rakovinu: Speciál
Blesk radí, jak na rakovinu: Speciál  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: red - 
19. března 2012
05:00

Tělo s námi mluví - někdy tiše, někdy hodně nahlas. Bušením, pálením, štípáním nebo jen únavou či kašlem. Tím vším nás varuje! A my bychom se ho měli naučit poslouchat. Může nám totiž zachránit život i před největší hrozbou 21. století - rakovinou.

Blesk radí, jak na rakovinu: Speciál Blesk radí, jak na rakovinu: Speciál | Archiv Blesku
Zákeřná nemoc v podobě rakoviny sužuje (nejen) českou populaci a tak se Blesk pokouší přispět svou troškou do mlýna do boje proti ní.

Ve svém speciálním vydání, které je bezplatnou součástí pondělního tištěného čísla Blesku, přináší rady, jak poznat rakovinu, eventuelně další nemoci - a sice sledovat především jednotlivé signály, které nám naše tělo dává.

Projevy našeho organismu totiž rozhodně není radno podceňovat.

Nebezpečné signály: Odhalte rakovinu včas

Podle onkologů podceňuje většina pacientů příznaky, které mohou onemocnění signalizovat. Často chodí k lékaři pozdě, tedy v době, kdy už je rakovina v pokročilém stavu a možnost úspěšné léčby není zaručena.

Signály toho, že vše není zcela v pořádku, jsou různé. Od drobných, do kterých byste to ani neřekli, přes zřetelnější, až po zcela zásadní.

Do první skupiny patří třeba takové jevy jako apatie, nízký tlak, malátnost, nadměrná žízeň, zvýšená teplota, mdloby, nechtěné hubnutí a další. To vše samozřejmě nemusí hned poukazovat na závažné onemocnění, ale signalizuje to zdravotní problém, který není vhodné přehlížet.

Do té druhé skupiny varovných signálů patří již specifičtější problémy, odkazující na nádorová onemocnění spíše, a nebo vleklejší zdravotní potíže.

Třetí skupinu pak tvoří varovné signály, při kterých jde už skutečně o život - krvácení do mozku, mrtvice, infarkt či trombóza.

Podrobný přehled varovných signálů těla, které mohou být projevem rakoviny, najdete v tištěné příručce, která je zdarma součástí pondělního Blesku.

delia ( 22. července 2012 13:00 )

to se divim že ještě žijete...taková pitomost

delia ( 22. července 2012 12:54 )

překlep:tělu

delia ( 22. července 2012 12:52 )

Nechci se redaktorů zastávat občas už jsem na nějakou tu kachnu novinářskou narazila v každých novinách ale je fakt že ke svému těku by jsme měli být vnímavější sice si nehonit každé bebíčko ale nepodcenovat ani dlouhodobé problémy protože je pravdou že tělo dokáže signalizovat že něco není v pořádku a je na nás jak na to zareagujeme jo a k té příručce...pokud jsem ji dobře pochopila což věřím že jo tak dělat závěry z ní je předčasné má nás jen upozornit jak tělo může reagovat a čeho si všímat

fekolovec ( 3. května 2012 08:22 )

Taky by mě zajímalo proč nejsou diskuse k cikánům.To že mrzačí děti je asi málo,a nestojí to za to dát prostor k názorům ostatních kterých se to taky týká,že. Ty jsou tu jen od toho,aby je vykrmovali z daní ,a dívali se jak se tu rozpínají,a nic nemusí.Ani makat,ani se z ničeho zodpovídat

odetka.odetka ( 21. března 2012 14:58 )

Asi by si meli davat pozor na to, co do tech novin pisou. Doufam, ze lidi nejsou takovi blazni a neplni cekarny doktoru s tim, ze maji priznaky rakoviny. Ostatne ja bych ji podle nic mela mit taky. To abych zacala setrit na pohreb.

Zobrazit celou diskusi