Ořechy jsou pro lidský organismus velmi přínosné. Působí příznivě na srdce, zpomalují Alzheimerovu chorobu, působí preventivně proti rakovině... Dokonce i redukují výskyt žlučových kamenů a vhodné jsou i při dietě, povzbuzují totiž náš metabolismus. Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu E působí příznivě i na naši pleť.

Pokud máte na zahradě vlastní ořechový strom, byla by velká škoda ho nevyužít. Ořechy často nepokládáme za nejdůležitější úrodu a hodně jich špatným uskladněním necháme zplesnivět. Jak to ale udělat, když je úroda opravdu velká? Nejlepším způsobem, jak udržet oříšky dlouho v poživatelném stavu, je chlad. Ať už máte vlašské ořechy nebo ty lískové, nejlepším způsobem uskladnění je vždy chladnička a mrazák.

Jak postupovat?

  • Čerstvé ořechy nechte proschnout (ideálně na slunci), zbavte skořápek a rozdělte do vzduchotěsných sáčků.
  • Sáčky uložte do mrazáku, kde vydrží při stálé teplotě až 8 měsíců. Ihned po vyndání z mrazáku je můžete mlít.
  • I v chladničce můžete uchovávat ořechy až čtyři měsíce. Vždy je oddělte od aromatických potravin. 

Lze je i zavařit

Ořechy vyloupejte, důkladně prosušte a vložte do dokonale čisté zavařovačky. Tu pak uzavřete a vložte do hrnce s vařící vodou, která bude sahat až do půlky sklenice. Provařte 20 – 25 minut, po vyndání otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Schovejte je v medu

Další možností je uchovávat ořechy v medu. Ten lehce prohřejte a zalijte jím ořechy v poměru 1:1 tak, aby byly zcela ponořeny.

VIDEO: Vyzkoušejte tento recept na domácí zavařovačky! Ve videu ho uvidíte krok za krokem.

 

Fotogalerie
16 fotografií

Více o vlašských ořeších čtěte ZDE