Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemohli jste dneska vstát? Jak se vyrovnat se změnou času

/
  • Ilustrační foto.
    27. března 2017 ● 07:05

    Změna času sice přichází pravidelně, každý rok ale přecejen způsobuje zásah do našeho biorytmu. Pro citlivější jedince může být přechod na letní čas zdrojem nejedné strasti. Jak se na vás může podepsat a co pomáhá, aby se to nestalo?

  • 1.

    Pohyb

    Pohybem zkrátka nic nezkazíte. Fyzická námaha pomáhá i vyrovnat se s posunutím denního režimu na letní čas. Pohyb totiž podporuje vylučování endorfinů, které zajišťují lepší náladu a životní energii a únava po cvičení zase zajistí kvalitnější spánek. Už pár minut běhu vám může zlepšit den.

     

    ...
    Autor: Shutterstock

     

  • 2.

    Bylinky

    Pokud cítíte neklid, stres nebo napětí, zkuste uklidňující čaje.  Dobré jsou hlavně ty bylinné, přírodní. Vhodné jsou čaje například z třezalky, meduňky nebo levandule. Takový bylinkový čaj dvakrát denně může s naší vnitřní pohodou udělat zázraky.

    Vyzkoušejte například tento:

    Smíchejte 30 g kořene kozlíku lékařského, 30 g třezalky tečkované, 20 g meduňky lékařské, 20 g květu levandule lékařské a 20 g květu heřmánku pravého. Nasypte 1 lžíci směsi do 250 ml vroucí vody, vařte 15 minut přikryté, pak 20 minut louhujte a sceďte. Pijte 2 šálky čaje denně.

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

  • 3.

    Léky

    Pomoci mohou i léky s hormonem melatoninem. Podpoří hladiny vašeho vlastního melatoninu, který se přirozeně vytváří ve vašem těle. Tento hormon je spoluzodpovědný za spánek a pocit únavy. Užívání podobných léků je však vždy lepší konzultovat s lékařem.

     

    Jaké léky zvolit?
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Vnitřní hodiny

    Možná to zní zvláštně, ale důležité je přenastavit si vnitřní hodiny. Posun času má totiž podobný efekt jako cestování mezi různými časovými pásmy. Hodina naštěstí není natolik výrazná změna, aby nás vyřadila z běžného provozu, nepříjemnosti ale zejména citlivějším jedincům způsobit může. Je proto potřeba vnitřně se nastavit na správný čas.

    Zaspala jste? Nezoufejte, i 10 minutr stačí, abyste vypadala perfektně, když víte, jak na to!
    Autor: shutterstock.com

  • 5.

    Naladit se pozitivně

     

    Psycholožka Radana Rovena Štěpánková radí, abychom se naladili pokud možno co nejvíc pozitivně. „Tentokrát nás čeká posun, který nám »vezme« hodinu ze dne. Doporučuji nešidit ji na spánku, protože v čase spánku tělo regeneruje a sbírá sílu pro denní aktivity. Každou změnu člověk lépe přijme, když se na ni pozitivně naladí a vidí v ní to dobré,“ říká psycholožka Radana Rovena Štěpánková.

    „Pro mnoho lidí je příjemné, že posunem času dříve přijdou delší dny tím, že večer je déle světlo, což mnohým vyhovuje. Světlo lidem pomáhá déle udržet aktivitu, udržuje hladinu hormonu serotoninu, který je zodpovědný za aktivitu. V tuto chvíli začne slunce zapadat kolem 19.30, kdy všichni ještě bdíme. Potíže tento posun času může způsobovat těm, kteří vstávají kolem šesté již do světla a budou opět vstávat do tmy. Světlo pomáhá lidem vstávat, protože snižuje tvorbu hormonu melatoninu, který je spoluzodpovědný za spánek.“

     

    Radana Rovena Štěpánková
    Autor: archiv

  • 6.

    Možná rizika

     

    Vliv změn času na náš organismus v minulosri zajímal i mnohé vědce. Objevena byla řada negativních účinků, na které je dobré dát si pozor a dopředu se na ně připravit. Dá se tak snížit riziko, že potrápí zrovna vás.

    • Mezi nejčastější strasti po změně na letní čas patří zmatenost, bolesti hlavy a stres.
    • První 3 dny po přechodu na letní čas je výrazně vyšší výskyt případů infarktu myokardu. Důvodem může být nedostatek spánku.
    • Problémy se spánkem u některých lidí přetrvávají až měsíc po časové změně. U zvláště psychicky citlivých lidí může takový zásah do biorytmu vyvolat komplikace

    Příznaky infarktu u žen se od těch mužských liší.
    Autor: Shutterstock.com

  • 7.

    Co možná nevíte

    Poprvé byla změna času navržena v roce 1895. Autorem kontroverzního nápadu byl novozélandský entomolog a astronom George Vernon Hudson.

    Ilustrační foto.
    Autor: profimedia.cz

    Čas se mění ze zimního na letní každou poslední březnovou neděli. Zpátky na zimní zase poslední neděli v říjnu.

    Video
    Video se připravuje ...

    Změna času 2017: Přesuneme ručičky o hodinu dopředu Markéta Volfová

Dnešní horoskopy