Medicinální houby se uplatní i v současnosti, a to zejména v situacích, kdy je třeba posílit imunitní systém, nebo jej naopak utlumit. To je vhodné v případě, trpíte-li alergií či autoimunitní nemocí, bojujete s infekcí, nemocemi jater, ledvin či plic, jste stále unavení, bez energie. Podle odborníků jsou ale medicinální houby účinné také jako prevence proti civilizačním nemocem, a pokud již nějakou takovou chorobou trpíte, může přinést úlevu a zlepšení zdravotního stavu.

CO NÁS DNES TRÁPÍ

Civilizační nemoci jsou na vzestupu na celém světě. Stojí za nimi nesprávný životní styl s nadměrným příjmem potravy a snížením tělesné aktivity. Civilizační nemoci jsou spjaté s tzv. metabolickým syndromem, který charakterizují tyto znaky: obezita (tj. BMI nad 30), zvýšený krevní tlak (více než 140/90), zvýšená hladina krevního cukru na lačno (tj. hodnoty vyšší než 6,1 mmol/l), zvýšená hladina krevních lipidů ‒ cholesterolu, LDL, snížená hladina hodného cholesterolu ‒ HDL, či snížená citlivost buněk na inzulin – inzulínová rezistence. Tyto obtíže přecházejí do aterosklerózy, ischemické choroby srdeční, jež může skončit srdeční příhodou, mozkových příhod, diabetu II, poškození ledvin, kloubů aj.

Autor: Shutterstock

CO HOUBY DOKÁŽOU

Mnohé vědecké studie prováděné na buněčných kulturách, laboratorních zvířatech, ale také na lidech v klinických studiích, dokazují, že medicinální houby, jako např. Maitake, Coprinus, Reishi, Chaga, dokážou při těchto potížích pomoci, regulovat či snižovat hladinu krevních tuků, snížit koncentraci celkového cholesterolu, škodlivého cholesterolu LDL i triglyceridů, ale naopak zvýšit hodnoty hodného cholesterolu HDL. Maitake a Coprinus mají schopnost snižovat hladinu krevního cukru a zvyšovat citlivost buněk na inzulin a uplatní se i tehdy, pokud už cukrovku máte, a to hlavně II typu. Spomohou stabilizovat hladinu krevního cukru, snížit poškození a zvýšit regeneraci buněk slinivky břišní produkujících inzulin.

V JAKÉ FORMĚ?

Medicinální houby najdete na trhu mj. v podobě doplňků stravy na pultech lékáren. Hledejte výrobce, který má tradici a může prokázat, že jeho houby neobsahují těžké kovy, pesticidy či radioaktivitu. Důležité je zvolit kvalitní produkt, v němž zůstávají zachovány účinné látky dané houby. Předpokladem je šetrné zpracování, např. formou jemné horkovodní extrakce, která zvýší koncentraci a fyziologickou dostupnost účinných látek ve výsledném produktu. Ideální množství polysacharidů (hlavní účinná látka hub) je pak kolem 25%.