Medicinální houby jsou v tradiční čínské medicíně považovány za velmi všestranné, co se vlivu na lidský organismus týká. Jejich obliba ale vzrůstá i u nás. Jejich účinky v mnoha směrech potvrzují i četné vědecké výzkumy. Mohou mít blahodárný vliv v oblasti prevence, posílit fyzickou i psychickou kondici i napomoci rychlejšímu znovunabytí sil po prodělané nemoci. Podstatná v období podzimu je jejich schopnost podporovat tělo v boji proti nachlazení a chřipce.

Autor: Shutterstock

Jak pomáhají?

Houby bojují s nachlazením i chřipkou několika způsoby. Jsou bohaté na polysacharidy beta glukany, triterpenoidy, fenolické sloučeniny, vitamíny, minerály, nenasycené mastné kyseliny i esenciální aminokyseliny a řadu dalších látek, které výrazně modulují a posilují aktivitu imunitního systému, a to vrozené i získané imunity. Buňky imunitního systému jsou tak připravené pro boj s infekcí, obranná reakce je rychlejší a silnější, a tedy i účinnější. Medicinální houby podporují i odolnost sliznic a jejich regeneraci, mikroorganismy tak nemají možnost tuto zdravou slizniční bariéru překonat.

Vědci svými pokusy také potvrdili, že složky medicinálních hub jsou pro mnohé viry, včetně chřipkového, „toxické“, nikoli však pro buňky lidského či zvířecího těla. Je potvrzeno, že medicinální houby zabraňují množení viru, jeho pronikání do lidských buněk i jej přímo zabíjí. Podobně působí i na mnohé bakterie, např. streptokoky, stafylokoky…

Velkou výhodou je, že užívání hub je možné kombinovat s užíváním antibiotik, a tak mohou pomoci i v době, kdy již infekce probíhá.

Autor: Shutterstock

Dobré vědět při výběru

Pokud si nejste jisti výběrem vhodné houby, je dobré poradit se s praktikem tradiční čínské medicíny či s fytoterapeutem, kteří doporučí nejvhodnější řešení. Vedle výběru je ale nutné věnovat pozornost i volbě správného preparátu, který medicinální houbu obsahuje. Je vhodné sledovat složení a to, zda obsahuje houbu správně zpracovanou. 

Reishi, maitake a další

Mezi nejoblíbenější a tisíciletou tradicí ověřené medicinální houby patří ty, které mají svou domovinu v Asii, jedná se třeba o reishi, shiitake, maitake, cordyceps. Velmi účinnou je ale též houba z brazilských pralesů agaricus či sibiřská houba chaga.