Problém je v tom, že většina z nás nepovažuje pocit těžkých nohou za nemoc. Prostě si hodíme večer nohy nahoru a ono se to nějak srovná. Lékaři varují, že to může být začátek větších problémů.

Příčiny onemocnění

Kde se problémy se žílami berou? Může to být dědičné, působí na ně nadváha a nedostatek pohybu, sedavé zaměstnání či takové, při němž stojíme. Ženy si je také mohou přivodit užíváním antikoncepce nebo se změnou hormonální hladiny v období menopauzy.

K žilním onemocněním patří i hemoroidy, často je způsobuje zácpa.

Stadium 1: Otoky a křeče

Na začátku nám začnou nohy otékat a často v nich pociťujeme křeče. Je to vlastně důsledek hromadění krve v žilách dolních končetin. Zánětlivý proces, který tu vznikne, poškozuje žilní stěny a tím dochází ke zpomalení žilního odtoku. Proto máme pocit těžkých nohou.

Co dělat?

Už v této fázi je třeba navštívit odborného lékaře. Pravděpodobně nám předepíše kompresní punčochy, poradí, abychom co nejvíce pili a při každé příležitosti, pokud to jde, zvedali nohy nahoru.

Stadium 2: Křečové žíly

V další fázi se chronické onemocnění žil často mění v povrchové defekty, jako jsou křečové žíly neboli varixy. Je to navíc estetický problém, kdy se na nohou objevují ošklivé modré pletence vystouplých žil. Dochází k narušení zpětného transportu krve do srdce, tkáň je špatně vyživovaná. Varující už jsou tzv. metličky, které jsou předstupněm ke křečových žilám.

Co dělat?

Je dobré se poradit s lékařem, který doporučí léčbu anebo jednu z variant operací. V současné době jsou už možnosti tzv. miniinvazivních operací, jako je například laserová nebo radiofrekvenční (při níž nepoškozené žíly doslova zataví).

Stadium 3: Bércové vředy

Nejtěžším stadiem jsou pak bércové vředy, při nichž se rozpadá kožní tkáň. Jde vlastně o otevřenou ránu, do níž se může dostat infekce. Těžko se léčí a špatně hojí. Léčba je dlouhodobá a leckdy málo úspěšná.

Co dělat?

Především onemocnění předejít tím, že se budeme řídit pokyny lékaře, nosit kompresní punčochy, hýbat se a shazovat nadváhu. Nadějí pro nemocné jsou například pokusy s tzv. chytrou houbou (pythium oligandrum), která urychluje hojení ran.

Potravinové doplňky kontra léky

Na trhu je spousta potravinových doplňků, které na obalu tvrdí, že pomohou při žilním onemocnění. Jsou spíše dobré pro zdravé lidi jako prevence. Nemocným opravdu pomohou jen a jen léky předepsané lékařem.