Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Pleť samý pupínek? 3 tipy, jak se zbavit akné v dospělosti

/
  • Pupínky netrápí jen huberťáky. S akné mají problém i dospělí. Poradíme, jak proti němu účinně bojovat.
    7. února 2018 ● 10:58

    Pupínky netrápí jen huberťáky. S akné mají problém i dospělí. Poradíme, jak proti němu účinně bojovat.

  • 1.

    Proč vzniká?

    Především z důvodů nerovnosti mužských a ženských hormonů. Příčinou či spouštěčem také mohu být genetické dispozice, kouření, stres nebo například špatná kosmetika. Nejčastějšími místy výskytu akné je obličej, záda, krk a paže. „Občasným akné v dospělosti mohou trpět především ženy, například během menstruace či v těhotenství, kdy dochází k hormonálním změnám. Pokud je ale akné přítomno delší dobu je dobré o pokožku speciálně pečovat“, říká dermatoložka Lucia Mansfeldová.

    Akne nás dokáže potrápit v každém věku
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Udělejte si »inventuru« v kosmetice

    Než si zajdete k dermatologovi kvůli léčbě akné, zkuste si udělat vlastní kosmetikou »inventuru«, zda nepoužíváte nějaký krém či make-up, který akné podporuje nebo zhoršuje. Lidé s problematickou pletí mohou používat přípravky s obsahem alkoholu. Jejich odmašťující účinek je pro aknózní pleť přínosný, nesmí být ale agresivní. „Vhodné nejsou příliš hutné krémy, které nedovolí pokožce dýchat a krémy mastné, které zhoršují ucpávání mazových žlázek. Ideální jsou krémy, které obsahují retinoidy, kyselinu azelaovou nebo ovocné AHA kyseliny v nižší koncentraci,“ vysvětluje Mansfeldová.

    Pupínky netrápí jen huberťáky. S akné mají problém i dospělí. Poradíme, jak proti němu účinně bojovat.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Upravte si jídelníček

    Jste to, co jíte! Vzniku akné můžete předejít i tou správnou stravou. Doporučuje se racionální výživa se sníženým obsahem živočišných tuků a bohatá na vlákninu. Vhodné nejsou potraviny s obsahem jednoduchých cukrů (řepný a hroznový cukr, sacharóza, třtinový cukr) a také pečivo z bílé mouky. Někomu pomůže omezení mléka, lepku a také dráždivých potravin jako je kakao, káva či velmi kořeněná jídla.

    Pupínky netrápí jen huberťáky. S akné mají problém i dospělí. Poradíme, jak proti němu účinně bojovat.
    Autor: shutterstock.com

  • 4.

    Pomůže laser či chemický peeling

    Pokud nic nezabírá, je třeba se svěřit do rukou odborníků. „Úspěšné vyhojení akné může někdy vyžadovat kombinaci několika metod. Používají se masti s dezinfekčním a hojivým účinkem. V případě, že po vyhojení akné zůstávají na kůži pigmentové skvrny nebo jizvičky, přijde na řadu laser.. Jeho vlivem dochází v hluboké vrstvě kůže k obnovení tvorby kolagenních vláken. Pleť se postupem času vypíná, jizvy se vyrovnávají a vzhled postižené kůže se významně zlepšuje. Konečný výsledek laserového ošetření se projeví za dva až šest měsíců,“ říká dermatoložka Mansfeldová. Zmírnit projevy akné můžete také díky chemickému peelingu.

    Zdroj: Perfect Clinic Dermatology

    Pupínky netrápí jen huberťáky. S akné mají problém i dospělí. Poradíme, jak proti němu účinně bojovat.
    Autor: Shutterstock.com

    Více o tom, jak bojovat s akné čtěte ZDE

    O tom, jak bojovat s akné na zádech čtěte ZDE

Dnešní horoskopy