Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Byt máte zabezpečený ale co sklep? 5 tipů, aby zloději neměli šanci!

/
  • Před zloději se musí řádně zabezpečit i sklep.
    5. dubna 2017 ● 09:31

    Kola, lyže, snowboardy, ale třeba i sezónní oblečení nebo odložené hračky a knihy – to vše dáváme do sklepa. Je to majetek, který má hodnotu tisíců korun a stejně ho necháme často jen za dveřmi špatně zabezpečeného sklepa. Poradíme, jak sklep zabezpečit.

  • 1.

    Zabezpečte pořádně vchod do domu

    Začněte už u vchodových dvéří. Pokud se nechcete spoléhat na to, jestli všichni obyvatelé domu zamykají, pořiďte si tzv. samozamykací zámek. „Zámky s funkcí »zevnitř odemčeno, zvenku zamčeno« představují velmi komfortní řešení pro bytové domy,“ potvrzuje bezpečnostní expert Jan Hrnčíř. Zvenku je odemknete pomocí klíče nebo karty, v okamžiku zabouchnutí se pak samy od sebe okamžitě uzamknou. Zevnitř je pak lze vždy velmi jednoduše otevřít pouhým stiskem kliky.

    Před zloději se musí řádně zabezpečit i sklep.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Pořiďte si kvalitní dveře

    Máte ve sklepě desítky let staré dveře, do kterých se stačí opřít a vypadnou z pantů? Pak je čas pořídit si nové. I když se to možná jeví jako zbytečnost, ve sklepě odkládáme věci v celkové hodnotě i desítek tisíc, jednorázová investice do dveří se tak rozhodně vyplatí. „Na trhu jsou speciální bezpečnostní dveře, přes které se zloděj nedostane. Mají v sobě kvalitní cylindrickou vložku a další prvky. Zloděj tak nemůže použít ani hrubou sílu,“ vysvětluje Hrnčíř.

    Před zloději se musí řádně zabezpečit i sklep.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Zkontrolujte vložku

    Pokud vaše sklepní dveře slouží dobře, zaměřte se alespoň na vložku, a pokud ji máte starou již více než deset let, vyměňte ji. „Nové vložky jsou z kvalitního materiálu, navíc poskytují ochranu proti vyháčkování nebo vylomení,“ pokračuje bezpečnostní odborník Jan Hrnčíř z FAB. Měla by být – i kvůli pojišťovně – alespoň ve třetí bezpečnostní třídě. Jestli vlastníte sklepní kóji, na dveře pověste kvalitní visací zámek. Mnohé z nich jsou odolné proti přestřižení, odvrtání i dalším zlodějským metodám.

    Před zloději se musí řádně zabezpečit i sklep.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Ochraňte okno mříží

    Máte ve sklepě okno? V mnoha případech se zloděj dostane dovnitř právě tudy. Neodnese sice rozměrnější předměty, škodu ale napáchá i tak velkou. Na okno pořiďte mříž. Vyhnete se tak i případným komplikacím při jednání s pojišťovnou.

    Před zloději se musí řádně zabezpečit i sklep.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Kola připněte k lanu

    Drahé věci, jako jsou kola a další sportovní vybavení, je dobré zamknout i přímo ve sklepě, nejlépe k sobě. „Výborným pomocníkem jsou pevná ocelová oka, která se dají napevno zabudovat do stěn či podlahy, a k nim pak tyto předměty připevnit,“ radí Hrnčíř.  Drahé nářadí zase uložte do zamykatelné skříňky či bedny.

    Zdroj: www.nenechtesevykrast.cz

    Před zloději se musí řádně zabezpečit i sklep.
    Autor: profimedia.cz

     

     

Dnešní horoskopy