Svatý Patrik pocházel z bohaté římsko-britské rodiny a byl irským misionář a biskupem. Jeho poklidný život se změnil ve chvíli, kdy byl unesen nájezdníky a prodán v Irsku do otroctví.

Zde prý spatřil Boha, který mu sdělil, že na něj bude čekat na pobřeží loď, a tím mu dle legendy pomohl uniknout z otroctví. Poté Patrik podstoupil strastiplnou cestu, ale nakonec se zdárně vrátil ke svojí rodině.

Po tomto silném zážitku se rozhodl zasvětit svůj život křesťanství a odjel zpět do Irska, kde šířil víru. Kromě toho, že pokřtil tisíce lidí, také založil mnoho škol a kostelů, které ho v jeho misi podporovaly.

Ve jménu památky sv. Patrika prohlásila katolická církev den jeho úmrtí, 17. březen, za svátek. Den svatého Patrika je státním svátkem v Irsku, Severním Irsku, na karibském ostrově Monserrat a v některých kanadských provinciích.

Rovněž je velmi oblíben tam, kde sídlí početná irská komunita – například v USA nebo Austrálii. „Z původně křesťanského svátku se Den svatého Patrika vyvinul v sekulární oslavy – slavnosti irskosti a irské kultury,“ popisuje Den svatého Patrika zástupkyně velvyslance Irska v ČR, Assumpta Griffin.

Na oslavu Den svatého Patrika se zpívají tradiční irské písně a tančí irské tance. Neodmyslitelně k němu patří zelené oblečení a na zeleno se barví dokonce i potraviny.

Jsou pořádány slavnostní průvody, které doprovázejí víly a skřítci leprikóni. Oslavující se zdobí trojlístkem, což je symbol Irska. Legenda totiž praví, že na jeho příkladu svatý Patrik popisoval Irům princip Nejsvětější Trojice.

V Irsku platí přísné církevní postní předpisy ohledně alkoholu, ale v tento den jsou zrušené a irská whiskey teče proudem.

„Mniši ji začali pálit už v 11. století, proto je se Dnem sv. Patrika neodmyslitelně spjatá. Pravá irská whiskey pochází jen z několika málo palíren na smaragdovém ostrově, zraje ve starých dubových sudech a vyniká svojí jemnou a lahodnou chutí,“ objasňuje historii Tomáš Hvězda ze společnosti Jan Becher Pernod Ricard.

Od roku 1962 se na Den svatého Patrika dodržuje tradice barvení řeky Chicago na zeleno. V tento den Američané rovněž barví na zeleno například i sjezdovky.

Kde můžete oslavit Den svatého Patrika u nás?

V Praze vás čeká Tour svatého Patrika a ve whiskey Jameson se budete moci snad i koupat. Začíná už v 15 hodin na Rašínově nábřeží v Tančícím domě, pokračuje v Kině 64 U Hradeb (17.00 – 00.00) a v holešovických Jatkách 78 (18.00 – 1.30) a končí v OD Kotva (18.00 – 2.00).

Oslavy »zeleného svátku« s irskou whiskey budou probíhat také na 770 místech po celé České republice.

Fotogalerie
7 fotografií