Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podzimní špatná nálada? 5 tipů, jak ji porazit!

/
  • Brzy se stmívá, sluníčka je málo, všude zima a sychravo – prostě ideální podmínky pro podzimní špatnou náladu.
    Brzy se stmívá, sluníčka je málo, všude zima a sychravo – prostě ideální podmínky pro podzimní špatnou náladu. (Shutterstock.com)
    25. října 2016 ● 09:31

    Brzy se stmívá, sluníčka je málo, všude zima a sychravo – prostě ideální podmínky pro podzimní špatnou náladu. Poradíme, jak s ní bojovat.

  • 1.

    Neškoďte si sami

    Snažte se vyhýbat škodlivinám, kterých je dnes všude plno. Konešně už zahoďte cigarety  a  hodně můžete ovlivnit i stravou. Výrazně omezte příjem cukru, mouky a soli. Jídlo je pro nás často berličkou, špatnou náladu nebo smutek mnohdy prostě »zajídáme«. Ale pozor na radikální rozhodnutí! Jídelníček měňte postupně. Jděte schod za schodem, nejdříve zkuste vyřadit třeba bílé pečivo, následně omezte sladké, přidejte ovoce a zeleninu, zkuste méně solit. Změnám tak snadněji přivyknete a nebude hrozit, že se vrátíte k původnímu způsobu života.

    Kouřením si velmi škodíte.
    Autor: Shutterstock.com

     

  • 2.

    Alkohol není parťák

    Alkohol sice přináší chvilkový pocit radosti či zapomnění, ale co následná deprese při kocovině?  „Alkohol vytvoří rychlý nadbytek endorfinů, které nám ale později chybí – nastane dlouhodobý útlum, bolesti hlavy, žaludku a často padají i věty typu »nechte mě umřít«. To asi není to, co bychom zrovna chtěli,“ varuje odborník na fytoterapii a bylinky Jiří Pantůček.

    Míchat alkohol se nevyplácí.
    Autor: profimedia.cz

     

  • 3.

    Pohyb, sex a čokoláda

    Dělejte to, co máte rádi! Baví vás procházky, vyrazte ven, i když prší, jděte si zacvičit, třeba do fitka, kde hraje dobrá muzika, skvělá je i jóga. Anebo naopak skočte s partnerem do postele, sex uvolňuje obrovské množství endorfinů. A pak si s klidem rozdělejte čokoládu, i ta k dobré náladě přispívá. Ale pozor, musí se jednat o čokoládu kvalitní, jež obsahuje vysoké procento kakaa a naopak co nejméně cukru!

    Video
    Video se připravuje ...

    Na dobrou náladu je sex nejlepší. youtube.com

     

  • 4.

    Bylinky místo léků

    Vsaďte na bylinky, které dokážou stres a depresivní stavy redukovat. Farmaceutické produkty mohou totiž být i cestou do pekel, začátkem kolotoče antidepresiva – psycholog - utlumení vašeho vnímání – vyšší dávky léků. To vše na syntetickém podkladě. Je to trend doby, rychlý účinek vykoupený obrovskou zátěží organismu. Tělo totiž časem přestane samo produkovat přirozené hormony štěstí, a když vysadíme léky, jsme ještě níž, než jsme byli na začátku léčby. Místo psychofarmak nasaďte bylinky. Kombinace bylin, jako je šišák bajkalský, třezalka, lékořice a jinan dvoulaločný, vám pomůže špatné nálady snáze zvládnout a překonat. Navíc bylinné preparáty, na rozdíl od antidepresiv, můžete nasadit i vysadit, kdy chcete, a nemají vedlejší účinky.

    Zksute si uvařit čaj z bylinek, to je pro nervy učiněný balzám!
    Autor: profimedia.cz

     

  • 5.

    Špatná nálada není deprese

    Pozor na pojmy. Deprese je módní slovo. „Ne každá, byť dlouhodobá špatná nálada či smutek ale musejí být depresí. Deprese je pocit skutečně nepopsatelné prázdnoty, city a emoce nepřicházejí, ani když se s vámi jde pomazlit vlastní dítě. Nemáte sílu vstát z postele, prospali a proleželi byste celý den, nemáte sílu vstát. Ne jeden den, ale den za dnem,“ popisuje příznaky Jiří Pantůček. V tomto případě je už skutečně nutné vyhledat odbornou pomoc.

    Deprese neznamená špatná nálada. Pokud se její příznaky nelepší, je nutné začít se léčit.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy