Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Voňavy, teplý a lahodný! Rady, jak udržet chléb co nejdéle čerstvý!

/
  • Udržet chléb co nejdéle čerstvý a voňavný, není žádná věda.
    Udržet chléb co nejdéle čerstvý a voňavný, není žádná věda. (Shutterstock.com)
    23. března 2016 ● 09:44

    Máte rádi chléb s křupavou kůrkou a voňavou střídkou? Vadí vám ale, že takhle chutný dlouho nevydrží? Poradíme vám, jak jeho trvanlivost prodloužit.

  • 1.

    Jak vybírat v obchodě?

    Nevíte, jak vybrat v obchodě nebo pekařství ten nejlepší bochník? „Při nákupu chleba je třeba dbát na správnou propečenost chleba, střídka by měla být přiměřeně pórovitá a elastická, kdy se chléb po zmáčknutí okamžitě vrátí do původního tvaru,“ říká Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů a cukrářů.

    Kdo se nesrovná s chlebem, nesrovná se ani s lidmi
    Autor: shutterstock.com

  • 2.

    Vybírejte očima i nosem

    * Bochník by měl být pravidelný, klenutý a bez ostrých hran.
    * Kůrka jiskrně kaštanová, stejnoměrně zabarvená a pružná.
    * Bochník musí vonět typickou chlebovou vůní.
    * Střídka má být pružná, bez vlhkých míst, s pravidelnými póry bez dutin, propečená a vláčná.
    *  Správně propečený chléb by měl při poklepu na spodní stranu »zvonit«.

    Dobrý chleba má krásně vonět a být dobře propečený.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Tohle musíte znát aneb 8 bochníkových rad

    1. Chléb skladujte při teplotě 20 – 25 °C.
    2. Koupený chléb vybalte ze sáčku a zabalte do čisté utěrky nebo plátna. Umožní mu dýchat.
    3. Prospěje mu vložení do vhodné nádoby (tzv. chlebovky).
    4. Teplý nebo vlažný chléb nechte vždy vychladnout před uložením na čistém, vzdušném a větratelném místě.
    5. Chlebovku je nutné pravidelně čistit, popř. dezinfikovat octovým roztokem.
    Měnit je potřeba i utěrku, nejméně dvakrát týdně.
    6. Chraňte ho před působením světla (snižuje obsah vitaminů) a vzduchu (vypařuje se).
    7. Plátky chleba krájejte bezprostředně před spotřebou, zbylé chraňte před vysycháním zakrytím utěrkou.
    8. Správný nůž na chléb má být zoubkovaný, s dostatečně tenkým ostřím, protože se krájí řezáním, nikoliv tlačením na chleba.

    Nejlepší je bochník zabalit do čisté utěrky nebo plátna.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Chléb má rád teplo

    „Chléb, pokud je správně vyroben a dostatečně propečen, je v podstatě poměrně trvanlivá potravina,“ vysvětluje Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů a cukrářů. Jenže stárne, střídka ztrácí elastičnost, drobí se, uvolňuje se voda a chléb vysychá. „Nejrychleji tento nežádoucí proces probíhá teplotě 0 až 10 °C, proto chléb nikdy neskladujeme v ledničce,“ radí odborník. S rostoucí teplotou se proces stárnutí zpomaluje.

    Chcete si na chlebu opravdu pochutnat? Tak to je potřeba ho dobře vybrat. Podezřele měkkým se vyhněte.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy