Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vypěstujte si zdraví za oknem: 5 bylinek do každé kuchyně!

/
  • Bylinky vylepší takřka každé vaše jídlo a ještě prospějí vašemu zdraví.
    9. února 2016 ● 09:39

    Čerstvé bylinky posunou i obyčejné jídlo o několik tříd výš, udělají z něj gurmánský zážitek. Navíc v zimě dodají potřebné vitaminy. Poradíme, jaké rostlinky využijete v kuchyni nejvíc a co všechno umí.

  • 1.

    Meduňka lékařská

    Je vytrvalá bylina s vůní a chutí citronu. Před mrazy můžeme trs zasadit do většího květináče a pěstovat na okně v teplé místnosti s dostatkem světla. Přihnojovat ji nemusíme, jen pokud ji chceme pěstovat v bytě celoročně, pak hnojíme od února.
    • Léčebné účinky: Vůně této bylinky uklidňuje nervovou soustavu, tiší migrény. Dobře působí při poruchách spánku, melancholii, zhoršené paměti a srovnává nepravidelný tep.
    • V kuchyni: Čerstvé listy meduňky se pro svou citronovou chuť hodí do salátů nebo k přípravě čaje.

    Čaj z meduňky zabere na nespavost i migrénu.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Bazalka obecná

    Potřebuje dostatek světla a tepla. Dobře ji zalévejte, ale dejte pozor, abyste nepokropili listy, to jim nesvědčí.
    • Léčebné účinky: Zlepšuje metabolismus a trávení. Působí proti stresu, pocitu úzkosti a nespavosti. Zmírní bolesti hlavy a můžete ji využít jako kloktadlo při zánětech dásní či aftech.
    • V kuchyni: Čerstvými lístky dochutíte těstoviny, rajčatovou polévku i omáčku, pizzy. Skvěle chutná k rybám.

    Bazalka zlepšuje metabolismus a trávení.
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Řeřicha setá

    Semínka řeřichy sejeme hodně hustě do ploché nádoby naplněné substrátem. Drobounké semeno vyklíčí velmi rychle, nepotřebuje vysokou vrstvu zeminy, dá se pěstovat i na buničině. Pozor ale na přeschnutí, jakmile klíčky zaschnou, nic je neoživí.
    • Léčebné účinky: Řeřicha je zdrojem vitaminů C a B, má vysoký obsah draslíku, železa, vápníku a hořčíku.
    • V kuchyni: Použití je stejné jako u pažitky, hodí se i do salátů.

    Řeřicha se hodí třeba do salátů.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Tymián obecný

    Není třeba ho přehnaně zalévat ani přihnojovat, daří se mu spíš v suché půdě.
    • Léčebné účinky: Působí dezinfekčně proti průjmům a nadýmání, celkově zlepšuje trávení. Ulevuje při chronických zánětech žaludku a podporuje krevní oběh.
    • V kuchyni: Troška nasekaného tymiánu v bramborové kaši, paštice, výborný je v nádivce ke kuřeti.

    Tymián je skvělý k masu a vy si ho teď můžete jednoduše rozmnožit.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Máta peprná

    Dostatek světla, tepla, stálá vlhkost v květináči. Tohle stačí mátě k životu.
    • Léčebné účinky: Má pozitivní vliv na uvolnění křečí, prospívá i při žaludečních a střevních potížích.
    • V kuchyni: Hodí se k masu, do marinád i salátů, své místo má i ve sladkých pokrmech. Výtečný je čaj z máty a mojito.

    Mátový čaj je výtečný.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy