Vypěstujte si zdraví za oknem: 5 bylinek do každé kuchyně!
-
Čerstvé bylinky posunou i obyčejné jídlo o několik tříd výš, udělají z něj gurmánský zážitek. Navíc v zimě dodají potřebné vitaminy. Poradíme, jaké rostlinky využijete v kuchyni nejvíc a co všechno umí.
- 1.
Meduňka lékařská
Je vytrvalá bylina s vůní a chutí citronu. Před mrazy můžeme trs zasadit do většího květináče a pěstovat na okně v teplé místnosti s dostatkem světla. Přihnojovat ji nemusíme, jen pokud ji chceme pěstovat v bytě celoročně, pak hnojíme od února.
• Léčebné účinky: Vůně této bylinky uklidňuje nervovou soustavu, tiší migrény. Dobře působí při poruchách spánku, melancholii, zhoršené paměti a srovnává nepravidelný tep.
• V kuchyni: Čerstvé listy meduňky se pro svou citronovou chuť hodí do salátů nebo k přípravě čaje.Čaj z meduňky zabere na nespavost i migrénu.Autor: Shutterstock.com - 2.
Bazalka obecná
Potřebuje dostatek světla a tepla. Dobře ji zalévejte, ale dejte pozor, abyste nepokropili listy, to jim nesvědčí.
• Léčebné účinky: Zlepšuje metabolismus a trávení. Působí proti stresu, pocitu úzkosti a nespavosti. Zmírní bolesti hlavy a můžete ji využít jako kloktadlo při zánětech dásní či aftech.
• V kuchyni: Čerstvými lístky dochutíte těstoviny, rajčatovou polévku i omáčku, pizzy. Skvěle chutná k rybám. - 3.
Řeřicha setá
Semínka řeřichy sejeme hodně hustě do ploché nádoby naplněné substrátem. Drobounké semeno vyklíčí velmi rychle, nepotřebuje vysokou vrstvu zeminy, dá se pěstovat i na buničině. Pozor ale na přeschnutí, jakmile klíčky zaschnou, nic je neoživí.
• Léčebné účinky: Řeřicha je zdrojem vitaminů C a B, má vysoký obsah draslíku, železa, vápníku a hořčíku.
• V kuchyni: Použití je stejné jako u pažitky, hodí se i do salátů. - 4.
Tymián obecný
Není třeba ho přehnaně zalévat ani přihnojovat, daří se mu spíš v suché půdě.
• Léčebné účinky: Působí dezinfekčně proti průjmům a nadýmání, celkově zlepšuje trávení. Ulevuje při chronických zánětech žaludku a podporuje krevní oběh.
• V kuchyni: Troška nasekaného tymiánu v bramborové kaši, paštice, výborný je v nádivce ke kuřeti. - 5.
Máta peprná
Dostatek světla, tepla, stálá vlhkost v květináči. Tohle stačí mátě k životu.
• Léčebné účinky: Má pozitivní vliv na uvolnění křečí, prospívá i při žaludečních a střevních potížích.
• V kuchyni: Hodí se k masu, do marinád i salátů, své místo má i ve sladkých pokrmech. Výtečný je čaj z máty a mojito.