Oslavte Den jablek stylově a podívejte se s námi na horká jablka, která si bez námahy připravíte v pohodlí domova.

Horký cider
Cider je jeden z nejpopulárnějších alkoholických nápojů na světě. První písemné zmínky o něm dokonce pochází již z období několika let před naším letopočtem, kdy Římané při dobývání Británie narazili na keltské obyvatelstvo, jejichž zálibou bylo popíjení alkoholického nápoje z nakvašených jablek.
O tom, jak je cider výborný na ledu, se většina z nás už přesvědčila.
V zimním období se cider tradičně pije jako horký nápoj, který je možné dochucovat různým kořením. V kombinaci se skořicí, zázvorem, kardamomem a pomerančovou kůrou si ho každý snadno připraví i doma. Díky tomu, že je méně sladký, dává navíc prostor pro libovolné doslazení. Podávejte ve skleněném hrnečku s plátkem pomeranče.

Jablečný punč
Punč znali Evropané už v 17. století díky britským kolonizátorům, kteří recept na tento lahodný nápoj přivezli z Indie. Svůj název získal odvozením od slova panča, což v překladu znamená pět – tedy pět ingrediencí, ze kterých byl původní indický recept složen. Dnes je punč oblíbeným nápojem hlavně na oslavách a v době Vánoc. Jeho přípravu hravě zvládnete. Jablečný džus, celou skořici, badyán a plátky citrónu pomalu zahřejte k bodu varu. Po několika minutách zahřívání vyndejte koření a přidejte rum. Smíchaný nápoj už nevařte. Rozlijte ho do sklenic s připraveným plátkem jablka a rozinkami.

Svařené jablko
Svařák je velmi oblíbený horký nápoj z červeného vína a voňavého koření, který se stal neodmyslitelnou součástí vánočních trhů. Kromě klasického svařeného vína však existuje i ovocná varianta. K její přípravě vám postačí lahev červeného vína, kvalitní jablečný džus, šťáva z pomeranče, med a směs oblíbeného koření. Kromě červeného vína přiveďte všechny ingredience k varu a nechte je chvíli povařit, aby se uvolnilo aroma z koření. Nakonec přimíchejte víno a nápoj už nevařte. Nápoj zbavte koření a přelijte do hrníčků s plátky jablka.

Recepty: Kingswood cider