Pivo má v páté městské části tradici. Na Smíchově se vaří ve velkém už 146 let!  Do výroby zlatavého moku se ovšem s vervou pouští také malé rodinné pivovary. Za zmínku stojí svérázný rukodělný pivovárek v Třebonicích v Praze 5. A fantazie tamního sládka zřejmě nezná mezí. Vymyslel totiž pivku nejen roztodivná jména, ale i receptury na 50 druhů piva ve všech možných provedeních, co se barvy, přísad, chuti i obsahu alkoholu týká. Zahnat žízeň tu můžete například třináctistupňovým ovesným speciálem Rejtar, světlou nebo tmavou 12°pšeničkou Ludmilou, čtrnáctistupňovým Bohatýrem s příchutí černého bezu, 13° tmavým speciálem Divá Bára.

Autor: Shutterstock

Půllitřík jen pro otrlé

Pivaři, kteří mají pořádnou výdrž, si mohou vyzkoušet šestnáctistupňovou Aranku nebo nejsilnější 17° mok zvaný velmi příznačně Macho. Nejen štamgasti, ale i žízniví pocestní si s oblibou loknou také polotmavé třináctistupňové pivko Geronimo, které tamní sládek vaří z vody, rýže, ječného sladu, chmele a pivních kvasnic. Nejrůznější experimenty si pivovárek může dovolit, protože kapacita rodinné varny je jen 150 litrů. Už se vám sbíhají sliny? Originální pivko můžete ochutnat přímo v pivovarské hospůdce, kde je každý den na čepujiný druh piva, čerstvě uvařeného! A k mání jsou i lahváče.

Kam ještě na originální mok?

Originální pivo vaří i v dalších malých pivovarech v metropoli:  Břevnovský klášterní pivovar u sv. Vojtěcha, Beznoska Prosek, Marina Holešovice, Libocký pivovar, Pivovar Hostivař, Pivovar Viktor na Žižkově, Sousedský pivovar U Bansethů, Jihoměstský pivovar na Chodově, Pivovar Lužiny.

Autor: Shutterstock

Tip redakce

Muzeum piva

Česko je pivní velmocí a i v jeho spotřebě jsme první ve světě.  Pokud nechte jen pivko ochutnávat, můžete si zajít do prvního Muzea českého piva v centru Prahy, v Husově ulici 7, v Praze 1. Najdete tam expozici o historii a tradici českého pivovarnictví, své místo zde má i pivní sběratelství, dávný obor ledařství i původní stroje na zátkování. Zmenšený model pivovaru přibližuje proces výroby sladu a následně i samotného piva. V krásných sklepech ze 13. Století lze v rámci vstupenky ochutnat několik českých piv. Otevřeno je od pondělí do neděle od 11.00 do 20.00. Vstupné 250 Kč.