Tramvaj s číslem třináct vyjela do pražských ulic poprvé 8. ledna 1912. Cestující vozila na trase Balabenka – Českomoravská. V provozu ovšem vydržela pouze do prosince roku 1913, kdy ji nahradila šťastnější „sedmička“.

Brázdila i Smíchovem

V tramvajové síti se tato linka objevuje znovu v červenci 2014. Pokud měli cestující odvahu do ní nastoupit, svezla je na trase Smíchov, Anděl – Smíchov, Santoška. Jenže už o rok později, v listopadu, došlo k jejímu opětovnému zrušení. Tentokrát k tomu ovšem přispěla spíš válečná ekonomika. Od února 1916 začala třináctka jezdit znovu. Konečná zůstala na Santošce, ale měla za úkol odlehčit přetížené lince č.9, atak se její trasa protáhla přes Žižkov, hlavní nádraží, Muzeum, Můstek , Národní divadlo, Palackého náměstí až na Anděl a Santošku. I na tak dlouhé trati cestující vozil sólo motorový vůz.

V trasách byl zmatek

Dvouvozové soupravy byly vypravovány až od září 1924, kdy se trasa linky č. 13 často měnila, jezdila například ze Žižkova k Prašné bráně, přes Příkopy, Můstek k Národnímu divadlu a po nábřeží na Výtoň a do Podolí. Pak přepravovala cestující přes  nuselské údolí na náměstí Bratří Synků a do Michle. Změn na trase linky č. 13 si v dalších letech cestující užili požehnaně a k 1. červenci 1933 byla opět zrušena! Obsazena nebyla téměř pět let a v ulicích se objevila až 13. listopadu 1938 na nové trase Krč, Budějovické náměstí, Pankrác, Mezibranská a přes Nuselské schody zpět do Krče, na Ryšánku. V dubnu 1948 byla přeložena na trasu mezi Masarykovým nádražím Těšnovem, od prosince 1953 je prodloužena do nové smyčky Vychovatelna.  Brázdila Hloubětínem, Strašnicemi,  Žižkovem,  Černým Mostem,  Holešovicemi, Jindřišskou… V březnu 1981 ale mizí linka č. 13 z pražské tramvajové sítě už počtvrté!

Definitivní konec?

Další obnovení jejího provozu nastalo mezi listopadem1985 a  1990. Krátce po zprovoznění trati přes Krejcárek linka ztrácí smysl a je opět zrušena. Po téměř 14 letech, 1. září 2004 se číslo 13 objevilo znovu. Nově zavedená „třináctka“ jezdila v trase Sídliště Barrandov - Smíchovské nádraží. Provozována byla jen v ranní špičce ve všední dny.  Naposledy bylo číslo třináct vymazáno ze sítě pražských tramvají v listopadu 2009. Spoje smolné linky 13 byly nahrazeny linkou 4, která  je v ranní špičce prodloužena až na Barrandov.

Tip redakce

Muzeum MHD

Chcete se dozvědět víc o historii pražské hromadné dopravy? Pak si zajděte do Muzea MHD, které se nachází v tramvajové vozovně v Praze-Střešovicích, Patočkova 4, Praha 6.  Tamní stálá expozice je plná historických vozidel a dalších unikátních exponátů. Muzeum je otevřeno o sobotách, nedělích a svátcích od 9:00 do 17:00 hodin. Vstupné 35 Kč.