Ať už vybíráte na gril maso, ryby, zeleninu či ovoce, základem je kvalita a čerstvost. Kupovat byste jednotlivé suroviny měli už od pohledu – žádná scvrklá rajčata či cukety, žádné povadlé hovězí plátky. Volte i podle čichu, který je důležitý zejména právě u masa. Dobrý řezník vám při koupi vybraného kusu nechá bez problémů přičichnout…

SPRÁVNÉ ZACHÁZENÍ

Nejvíce chyb dělají Češi právě při přípravě mas. Před grilováním, stejně jako před jakoukoli jinou tepelnou úpravou, není žádoucí žádné omývání. Maso totiž kontaktem s vodou ztrácí nejen na chuti, ale také mění barvu. Kusy masa také zbytečně nezbavujte tučných částí. Tuk je nositelem chuti. Vychlazené maso na gril rozhodně nepokládejte! Pokud jej máte uložené v chladničce, vyndejte jej alespoň tři hodiny před grilováním a nechte jej přijmout pokojovou teplotu pod papírovým ubrouskem nebo textilní utěrkou. Dáte-li totiž maso na gril rovnou z chladničky, dostaví se teplotní šok, maso ztuhne a i po sebedelším a sebepečlivějším grilování bude houževnaté, gumové.

Plátky či steaky také nenaklepávejte, může se totiž stát, že narušíte svalová vlákna, ve kterých je bílkovina – šťáva – a maso může být suché a houževnaté. Nejlépe pak ugrilujete plátky o výšce nejvýš tři centimetry. Vždy je lepší servírovat dva kusy masa než maso nepropečené.

"Do masa nepíchejte vidličkou, ale na obracení používejte kleště. Jinak všechna šťáva vyteče. Obvykle stačí steak opékat 3 až 4 minuty z každé strany, a poté ho hned nekrájet, ale nechat chvilku uležet, aby neztratil šťávu," říká Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař.