Gratinované brambory

Gratinované brambory
Autor: Prézident
Potřebujete: 1 camembert, 1kg brambor, 20 cl smetany na vaření, 20 g másla, 30 cl mléka, sůl, pepř

Postup: Troubu si předehřejeme na 150°C. Oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké plátky. Plátky brambor umístíme do předem máslem vymaštěné zapékací formy. Nakrájíme camembert na plátky. Mléko a smetanu nalijeme do rendlíku a přidáme plátky camembertu. Necháme na mírném ohni za stálého míchání rozpouštět a okořeníme. Sýrovou omáčku nalijeme na brambory a pečeme 50 minut.

Šunkový koláč s houbami

Šunkový koláč s houbami
Autor: Prézident
Potřebujete: 100 g strouhaného ementálu, 120 g vepřové vařené šunky na proužky, 150 g hub, 1 cibule, 250 g mouky, 1 sáček sušeného droždí, 4 vejce, 30 g másla, 10 cl bílého vína, sůl a pepř

Postup: Šunku nakrájíme na proužky a houby na plátky, cibuli najemno. Na pánvi rozpustíme 10 g másla a krátce na něm osmažíme cibuli. Pak přidáme houby a necháme je opéct dozlatova. V míse smícháme mouku a droždí. Přidáme vejce, 20 g rozpuštěného másla, bílé víno a smícháme. Přidáme strouhaný sýr, šunku, houby a cibuli. Osolíme, opepříme a smícháme. Směs vylijeme do formy a pečeme asi 45 minut na 180 °C.

Tip: Nebojte se obměňovat houby. K žampionům můžete například přidat několik kousků hlívy ústřičné.

Mrkvový nákyp se šunkou a ementálem

Mrkvový nákyp se šunkou a ementálem
Autor: Prézident
Potřebujete: 80 g strouhaného ementálu, 120 g husté čerstvé smetany, 2 vejce, 160 g mrkve, 40 g vepřové vařené šunky, sůl a pepř

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C (plyn 6). Oloupeme mrkve a nakrájíme je na plátky. Vložíme mrkve do rendlíku s osolenou vodou a uvaříme je do měkka. Vodu slijeme a mrkve rozmixujeme na kaši. Šunku nakrájíme najemno a přidáme mrkvovou kaši. V míse ušleháme vajíčka. Přidáme čerstvou smetanu, mrkvovou směs, šunku a strouhaný ementál. Osolíme, opepříme a zamícháme. Směs nalijeme do formiček a pečeme asi 20 minut.

Zdroj: www.president.cz

Fotogalerie
3 fotografie