Spotřeba ryb v Česku je dlouhodobě nízká – pouhých 5 kg na osobu ročně. Ve světě je třikrát vyšší (16 kg). Ryby bychom měli jíst 2 až 3 krát týdně. Nejlepší jsou čerstvé, dobře ale poslouží

i mražené a konzervované. Problém bude i v tom, že více než polovina Čechů (66,1 %) v průzkumu iniciativy Vím, co jím a piju považuje ryby za sice zdravé, ale drahé maso.

Čerstvou nebo mraženou?

Nákup ryb nemusí položit rodinný rozpočet. Pokud nemáte možnost si koupit rybu čerstvou, klidně si kupte mraženou či dokonce konzervovanou! Při výběru jen musíte sledovat podíl vody, který musí být co nejnižší. Stejně dobře poslouží i ryba konzervovaná. Cena za kilo  sladkovodní ryby je někdy i nižší než za kilo hovězího či vepřového masa…

Teplé i studené

Mezi levné, a přesto kvalitní ryby patří i sleď, například v podobě oblíbeného zavináče. Není pak vůbec těžké zařadit ryby do jídelníčku několikrát týdně. „Dejte si jeden den rybí pomazánku k snídani, další den těstovinovo-zeleninový salát s tuňákem k obědu, jindy zas zavináč k večeři. Když k tomu jednou týdně přidáte pečenou čerstvou rybu, budete mít v jídelníčku ryb dostatek,“ radí specialistka na výživu Karolína Hlavatá.

Proč rybí maso?

Lidské tělo využije rybí maso mnohem lépe než hovězí, telecí nebo vepřové. Je totiž bohaté na kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny. Ryby jsou také významným zdrojem vitaminů a minerálních látek. Rybí tuk obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které nám v běžném jídelníčku často chybí.

Pangas a ryby v konzervách

„Pangasius patří mezi sladkovodní ryby, má proto v porovnání s mořskými rybami nižší obsah nenasycených mastných kyselin a jódu. Obsahuje ovšem kvalitní bílkoviny a stejně jako treska, má málo tuku,“ dodává Hlavatá.

Konzervované a mražené ryby jsou stejně vhodné jako čerstvé. „Z hlediska energetického obsahu jsou výhodnější ryby ve vlastní šťávě. Výborné jsou i nakládané ryby, například klasický zavináč,” upřesňuje Karolína Hlavatá.

Na co dávat při nákupu ryb pozor, se podívejte na videu

Top ryb, aneb Které jsou pro nás nejlepší

1. Makrela  110 Kč/kg

2. Losos     485 Kč/kg

3. Sardinka 210 Kč/kg

4. Tuňák     550 Kč/kg

5. Pstruh    150 Kč/kg

6. Okoun    219 Kč/kg

7. Kapr       120 Kč/kg

Ceny jsou orientační

Máte rádi smaženou?

Smažením uděláte z každé ryby kalorickou bombu. Jste-li přesto skalními vyznavači klasického českého kapřího řízku, pak dodržte alespoň pár zdravých pravidel:

* Když smažit, tak na řepkovém oleji. Obsahuje prospěšné omega 6 a omega 3 mastné kyseliny.

* Raději ve fritovacím hrnci než na pánvičce. V hrnci lze nastavit takovou teplotu, aby se olej zbytečně nepřepaloval.

* Zbavte se přebytečného tuku. Usmaženou porci buď osušte a vysajte ubrouskem, nebo ji na dvě vteřiny ponořte do hrnce s vroucí vodou a rychle vytáhněte.

+ 2 rychlé a dobré recepty

Rybí filety pečené s rajčaty

Potřebujete: 400 g rybích filetů, 50 g oleje, 4 rajčata, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce sekané petrželové nati, sůl

Postup: Filety před pečením dobře omyjte, osušte ubrouskem, osolte, zakápněte citronovou trávou a potřete olejem. Dejte do pekáčku vymazaného olejem a krátce zapečte při vysoké teplotě, pak teplotu snížíme. Během pečení přidejte k rybímu masu na kolečka nakrájená rajčata a asi 100 ml horké vody. Maso pečeme v troubě asi 40 minut. Hotové filety vyjmeme a zbytek necháme na plotně vydusit na hustou šťávu. Podáváme s vařeným bramborem a salátem z čerstvé zeleniny.

Ricottová pomazánka s makrelou

Potřebujete: Uzená makrela, kelímek ricotty, cibule, 1 lžička citronové šťávy, sůl

Postup: Uzenou makrelu zbavte kostí, cibuli nakrájejte na malé kostičky a obojí smíchejte s kelímkem ricotty. Přidejte citrón a sůl. Solí šetřete, uzená makrela je sama o sobě slaná.