ONLINE CHAT
Dobrý den. Dá se věřit tomu co je napsáno na etiketě? (Lachman)
Foto
Dobrý den, já věřím, že ano:-) S touto odpovědí se se všemi loučím a děkuji za všechny otázky. Zároveň se omlouvám všem, kterým jsem nestačila odpovědět.
Dobrý den, chci se zeptat - poslední dobou opravdu nejsem spokojen se svým břichem - a to vážím při 177cm 80kg, ale na břiše mám již ze sedavého zaměstnání pruh tuku. Omezil jsem sacharidy, snažím se přes den jíst jen bílkoviny (pouze k snídani pečivo), za jak dlouho můžu čekat né zhubnutí, ale přeměnu tuku? Do posilovny chodím 1-2x týdně.. (1x týdně 20min běh na pásu). Děkuji za info, popř. co bych měl ještě změnit.(Jeremy_28)
Foto
Dobrý den, na břicho pomáhá kromě bílkovin a menší porce sacharidů pohyb, zejména aerobní. Takže na pásu to víc (a hlavně déle)roztočte:-)
Dobrý den, co znamená jíst střídmě? Děkuji.(Ninka)
Foto
Dobrý den, znamená to jíst vyváženě a v takovém množství, že se mi daří udržovat hmotnost v normálním pásmu BMI.
Mám šestiletou dceru, je poměrně dost akční, má ráda pohyb, rozhodně se mu nevyhýbá. Ale také docela ráda jí. Když jí něco chutná, je schopná se tím cpát až jí to skoro musíme zakazovat. Nemyslím sladkosti, s těmi to zas tak strašné není a stejně si je bere pouze, když jí to dovolíme. Mluvím o normálním klasickém jídlu - oběd, večeře... Jí hodně zeleniny i ovoce. Poslední dobou na ní ale pozoruju, že začíná být trochu oplácaná... není tlustá, má spíš takové vyvylené bříško. Mám to v jejím věku nějak řešit? Nejsou to takové ty zásoby těla, ze kterých pak rychle vytáhne? Díky za odpověď(Hanka K.)
Foto
Dobrý den, dcerce sledujte vývoj hmotnosti, k posouzení přiměřenosti váhy vzhledem k věku a výšce slouží percentilové grafy, které jsou součástí očkovacího průkazu. Prčo inspiraci, jak upravit dětský jídelníček, si stahněte brožuru COPAT. Najdete na : www.endo.cz, projekt COPAT.
Dobrý den, poraďte prosím, jak se v potravinách rychle orientovat? Děkuji. (Jan S.)
Foto
Diobrý den, dobrým vodítkem je logo vím co jím, které je vlastně jediné, které hodnotí nutriční skladbu potravin. Potravina, která jej má, má nízký obsah nasycených mastných kyselin, trans nenasycených mastných kyselin, soli, přidaného cukru a je bohatá na vlákninu.
Dobrý den, držím už třetím měsícem jídelníček podle knížek paní Mačingové,zhubla jsem 5kg,chtěla jsem se zeptat jestli je tento jídelníček vhodný? Poslední dobou je tam dost těstovin a rýže byla za celou dobu jen jednou. Děkuji Romana(Romana)
Foto
Dobrý den, moc populární kniha, ale proboha PROČ? Správná redukční dieta je taková, která příliš neomezuje, naopak klade důraz na pestrost a to, aby vám strava chutnala. Jedině tak u ní vydržíte dlouho.
Dobrý den, chtěla bych zhubnout aspoň 8-10kg. Je mi 56 let, beru léky na štítnou žlázu a potýkám se s vysokým tlakem, na který beru taky léky. Jakou dietu mi doporučujete ? Děkuji za Vaši odpověď(Machalinka)
Foto
Dobrý den, prosím, objednejte se na konzultaci k nutričnímu terapeutovi (poradit vám může např. váš praktický lékař, kam se obrátit) nebo využijte skvělou aplikaci na www.stob.cz (tzv. sebekoučink).
Dobrý den, můžete mi doporučit jídla, která hodně zasytí, prosím o vynechání těstovin kromě rýže. Děkuji(Karla)
Foto
Dobrý den, překvapivě vysokou sytivost vykazují brambory, zejména pokud si je zkombinujete s bílkovinou, např. tvarohem. Sytí všechny potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu.
Dobrý den, obsahem látek jsou banány zdravé. Myslíte, že používání chemických látek k ošetření při jejich pěstování a potom dozrávání v krabicích má vliv na zdraví ? Nebo je to zanedbatelné a prospěšné látky v banánech převažují. Myslíte tedy, že jsou banány zdravé a doporučujete je ke zdravé výživě ? (Helena K.)
Foto
Dobrý den, banány klidně jezte, jen to s jejich komzumací nepřehánějte, přece jen mají hodně sacharidů. Samozřejmě během cesty do Čech banány něco zažijí, ale je to určitá daň za to, že nemusíme jíst v zimě jen jablka.
Zdravím, můžete mi říci, jaké jsou největší nesmysly o jídle? Třeba o čem se říká, že je zdravé a ono to vůbec zdravé není? Mějte se(Pavel Z.)
Foto
Dobrý den, jéje, to bychom mohli chatovat týden:-) Největší nesmysly? Mléko odvápňuje, mléko zajleňuje, margaríny jsou umělá hmota. Další: sušené sojové nápoje jsou zdravé, vše z prodejen zdravé výživy je zdravé, biopotraviny jsou úplně nejlepší.
Dobrý den, mám dotaz, chtěla bych zhubnout deset kilo, kolik KJ bych měla denně přijímat? Děkuji za odpověĎ(Janka)
Foto
Dobrý den, bohužel neznám váš současný energetický příjem, takže těžko odhadnout. Zapisujte si po dobu týdne jídelníček např. na www.kaloricketabulky.cz nebo na www.stob.cz. Od zjištěného výsledku pak odečtěte 2000-2500 kJ.
Dobry den, cim nejlepe sladit caj? Kupuji bylinu Stevii, ale vadi mi nahorkla chut. Jak se divate na slazeni sirupem z Agave? Dekuji.(Veronika J.)
Foto
Dobrý den, nejlepší je nesladit. Sirup z agáve má energii, stejně tak med. Vyzkoušejte sukralózu, to je v podstatě cukr, který má strukturu upravenou tak, že se nevstřebá, ale chuť je klasicky cukrová.
Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat, jak je to s glutamanem sodným. Je opravdu tak moc škodlivý? Někde jsem slyšela, že jej vlastně tělo pro svou funkci potřebuje, jindy zase že je hodně škodlivý, pak zase, že jeho "škodlivé" účinky prokázány nikdy nebyly. Děkuji za odpověď (Michaela)
Foto
Dobrý den, máte pravdu, kyselina glutamová, popř. její soli jsou běžnou součástí organismu. Glutaman sodný je zvýrazňovač chuti, dodává pokrmu masovou příchuť. Sám o sobě škodlivý není, potíž je u potravin, kde se glutamanem dohání chuť, která by měla pocházet z potravin. P5. výrobek, kde je minimum masa, zeleniny,a le chutná, jak kdyby tam byl silný masový vývar a kilo zeleniny.
Dobrý den, mám pocit že mám nedostatek bílkovin. Hubnu a snažím se jíst více bílého masa, luštěnin, tvaroh, ale přesto ztrácím kromě tuku i svalovou hmotu. Pohybu mám dost. Dají se bílkoviny doplnit nějakými doplňky stravy? A neškodí zdraví?(Marcela)
Foto
Dobrý den, zkuste si zaznamenat svůj jídelníček např. na www.kaloricketabulky.cz nebo na www.stob.cz. Vyjde vám, jaký máte příjem bílkovin. Pokud se snažíte hubnout, měla byste mít denní příjem bílkovin alespoň 85 g/den. To lze zajistit běžnou stravou, ale každé denní jídlo musí hílkovinu obsahovat. Takže ke svačině si neberte pouze ovoce, ale např. 1/2 banánu a k tomu 3 lžíce tvarohu nebop jogurt.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co si myslíte o aspartamu? je opravdu tak škodlivý? často ho vidím jako sladidlo například u jogurtů. A jaké jogurty a mléčné výrobky doporučujete jíst, když všechny obsahují velké množství jednoduchého cukru?(Harabeska)
Foto
Dobrý den, aspartam škodlivý není, žádná ze seriózních studií jeho škodlivost neprokázala. Problém je spíše v tom, že náhradní sladidla neodnaučí chuti na sladké a to nepříjemné bažení po sladké chuti zůstává. Jsme zhýčkaní, bílý jogurt s jahodami a bez cukru nám nechutná:-( Z mléčných výrobků vybírejte především polotučné a neochucené. To je ostatně nejlepší i pro přítomné bakterie mléčného kvašení, které moc nemusí příliš tučné a sladké.
Dobrý den.Mořské ryby jsou zdravé ale my je máme z farem, kde jsou ryby krmeny granulema.V zelenině jsou dusičňany.Čím se krmí prasata a kuřata víme.Kečup není z rajčat ale z chemie.Jíme samé škodliviny.Co máme jíst zdravého?Co říkáte na toto? https://uk.screen.yahoo.com/video/playlist/buzzfeed-video-playlist/15-horrifying-facts-processed-meat-180345455.html(Milan)
Foto
Dobrý den, takhle nepřemýšlejte. To by za chvilku člověk nemohl pít ani vodu. Jezte pestře, vybírejte si co nejméně zpracované potraviny, doma si vařte a věřte, že to tak strašné není.
Dobrý den, snažím se jíst docela zdravě, ale problém je v tom, že jsem strašně rozjedená,nic mě nedokáže zasytit na dlouho, jím víckrát jak pětkrát za den, poradíte mi, co s tím mám dělat?(Iveta)
Foto
Dobrý den, začněte si psát jídelníček. Zapiště pěkně všechno, co v průběhu dne sníte a vypijete. Sledování vlastního stravování je velmi přínosné, zmapujete si své jídelní chování a hlavně, brzy vyřadíte zbytečnosti. POkud jíte přiměřené porce a váha je v normě, nenvidím problém v tom, že jíte vícekrát denně.
Dobrý den, jak se díváte na kvalitu co se týká zdraví z hlediska prevence rakoviny používání rostliných tuků jako je Rama nebo Flora. Jsou zdravé a myslíte, že jsou v tomto ohledu zdravější než kvalitní máslo nebo sádlo ? (Z. Myslíková )
Foto
Dobrý den, výhodou těchto tuků je, že jsou vyráběny z rostlinných olejů a neobsahují cholesterol. Mnohé z nich jsou obohacené i potřebnými vitaminy, především vitaminem D, některé mají i nižší energetický obsah, což je výhodné pro osoby obézní nebo s kardiovaskulárním rizikem. Sádla ani másla bych se nezříkala, ale také bych je neupřednostňovala. V lednici je nejlepší mít jak kvalitní margarín, tak máslo, sádlo a přednostně využívat olivový a řepkový olej. JInak pozor, lžíce oleje má stejnou energetickou hodnotu jako lžíce sádla.
Dobrý den, je pravda, že ten,kdo jí střídmě,žije déle?(Daniel)
Foto
Dobrý den, existuje řada studií, která sleduje vztah mezi hmotností a délkou života. Ukazuje se, že nejméně zdravotních komplikací lze očekávat při BMI 22. Čím vyšší BMI, tím stoupá riziko zdravotních komplikací. Největší výskyt komplikací je u těžších stupNňů obezity, ale riziková je i podváha. JInak nadměrná hmotnost jednoznačně zkracuje délku života.
Dobrý den, prosím Vás je rýže označená jako Parboiled stejně zdravá jako celozrná nebo jak se na kvalitu této rýže po zdravotní stránce díváte ? Děkuji za odpověď(Králová Eva)
Foto
Dobrý den, rýže typu parboiled je takovým kompromisem, protože při její výrobě se používá technologií, kdy jsou zachovány důležité složky rýže. Takže ano, určitě vhodná je.
Dobrý den, snažím se jíst pravidelně 5x denně, ale stejně večer mě přepadá velká chuť na sladké. Co s tím? Zeleninu jím pravidelně, jen nemám každý den maso, protože ho celkově nemusím Díky za odpověď. (Dagmar)
Foto
Dobrý den, příčinou chutí na sladké může být nedosatek bílkovin a celkově spíše sacharidový jídelníček. Pokud nejíte maso, musíte hledat jiné zdroje bílkovin. Kvalitní bílkoviny má tvaroh, sýry, vejce, ryby. Menší obsah bílkovin najdete i v luštěninách avýrobcích ze soji (tofu, tempeh, napodobeniny masa a mléčných výrobků). Bílkoviny ze všech hlavních živin nejlépe sytí a vyrovnávají i hladinu krevního cukru, takže tlumí nejen hlad, ale i chutě, především na sladké.
Dobrý den, prosím o tipy,jakými zdravými svačinkami,sladkými i nesladkými, lze spestřit synovi 3,5roku jídelníček. Samozřejmě ovoce i zeleninu dáváme, ale už mi dochází nápady.Děkuji a hezký den.(Renata)
Foto
Dobrý den, z ovoce dělejte míchané saláty, k tomu třeba tvaroh nebo jogurt, vhodný je pudink, krajíček pečiva s plátkem šunky nebo sýra nebo s pomazánkou, obložit zeleninou, zkuste tvarohovo-ovocnou domácí zmrzlinu, různé koktejly. Nakrájez't můžete i jablko a kousek tvrdého sýra, občas udělejte kakao, podejte kousek domácího pečiva.
Dobrý den, vždycky jsem si lámala hlavu s tím, jak na farmářských trzích poznám, že ovoce, zelenina či sýry jsou opravdu z biofarem a biochovů. Jak můžu vědět, že rajčata nekoupi prodejce vedle v supermarketu a pak je jednou tolik dráž prodává na farmářských trzích jako svoje? Jak poznám bioprodukt od obyčejného?(Díky Ráďa)
Foto
Dobrý den, to je zapeklitá otázka. BIopotravinu od konvenční poznáte podle toho, že je označena logem bio. Na farmářských trzích nemusíte vždy narazit na biozeleninu, může jít o produkt běžného zemědělství. Ovšem jak biopotraviny, tak potraviny konvenční musí splňovat přísná kritéria co se obsahu reziduí pesticidů a herbicidů týká. Nejdůležitější je, že si vůbec nějakou zeleninu koupíte.
Dobrý den, jaký olej je podle Vás co se týká zdraví nejlepší tedy kromě olivového. Já používám řepkový.Je vhodný ? Děkuji za odpověď. (Jandová Eva)
Foto
Dobrý den, děláte dobře. Olivový a řepkový olej obsahují převahu mononenasycených mastných kyselin, které se chovají vůči hladině cholesterolu neutrálně. Jejich výhodu je i poměrně dobrá tepelná stabilita.
Zdravím, pokud byste měla říct, co nejhoršího v potavinách je, co by to bylo?(zvědavka z plzně)
Foto
Dobrý den, podle mě to jsou potraviny typu fast food a různé sladké/slané snacky. Zkrátka vše, co je jen energetické, sladké a tučné. Bez další přidané hodnoty.
Dobrý den, je po zdravotní stránce rozdíl v konzumaci rýže? Která je nejzdravější. Děkuji Blanka(Blanka Fojtíková)
Foto
Dobrý den, nejvhodnější je rýže natural, popř. indiánská rýže (ta sice není rýží v pravém slova smyslu, ale je velmi vhodná).
Dobrý den. Je mi 77 let a celý život (od 15 do 65 let) jsem vážila kolem 60-65 kg, ať jsem jedla cokoliv a v jakémkoliv množství. Nyní vážím asi 41 kg (geneticky mám silné kosti), a nemohu přibrat maso ani tuk¨ať jím cokoliv. Díky za radu.(Musilová Růžena, Praha)
Foto
Dobrý den, důležité je především hledat příčinu, proč jste o tolik zhubnula. Určitě se snažte jíst pravidelně, dbejte na dostatek bílkovin (v průběhu dne klidně popíjejte kefír nebo jiný zakysaný mléčný výrobek), pokud je to možné, často zařazujte maso, ryby, jezte pravidelně tvaroh. Na jídlo nezapomínejte, pokud vám to zdravotní stav dovolí, vařte si obědy nebo si zajistěte jejich donášku. Pokud vám dělá potíže tuhá strava, vařte si vydatné polévky, které můžete i rozmixovat. Pokud by váha nadále klesala, je nutné opravdu hledat příčinu.
Dobrý deň, môj 9 ročný syn má miernu nadváhu, detská lekárka nám doporučila, že olovrant a večera má byť bez sacharidov - tzn. mám mu dávať na večeru mäso so zeleninou? On má totiž mäso každý deň na obed v škole, tak sa mi zdá, že to asi tiež nie je vhodné. Ďakujem za odpoveď a pozdravujem zo Slovenska...(Lucia)
Foto
Dobrý den, zdravím Slovensko:-) Menší příloha (1 ks pečiva nebo 150 brambor či 80 g rýže nebo těstovin je v pořádku i na večeři. Jako zdroj bílkovin dobře poslouží ryby (mohou být i konzervaované), tvaroh, sýry, vejce, luštěniny.
Dobrý den. . Chci se zeptat jestli je lepší bulgur nebo kuskus. .(Magda)
Foto
Dobrý den, kuskus je těstovina, bulgur je lepší.
Zdravím pani doktorko, snažím se hubnout, mám asi 15 kg nadváhy, sleduji u potravin množství tuku, kupuji netučné potraviny. Co dalšího mám sledovat? Děkuji za odpověď Dana (Dana )
Foto
Dobrý den, vedle množství tuku v potravinách dbejte na dosttaečný příjem kvalitních bílkovin, zde lidé dělají často chyby. Alespoň 2x, lépe 3x denně zařazujte do jídelníčku sýr a mléčný výrobek, samozřejmě maso, ryby, vejce, luštěniny. Pro zasycení je důležitá i vláknina, zejména ze zeleniny, protože ta má nízkou eneregtickou denzitu (tzn. že ve velkém objemu se skrývá málo energie). Co se týká sacharidů, přednost mají komplexní sacharidy z obilovin, ale i zde sledujte množství. Při redukční dietě se doporučuje 1 ks pečiva nebo porce vloček na snídani a k večeři, k obědu v průměru 150 g brambor nebo 80 g vařené rýže či těstovin.
když jím ovoce a zeleninu, mám pocit , že jím jen samou chemii a dusičnany(lenka)
Foto
Dobrý den, obsah nevhodných látek je pečlivě sledován, ale pokud chcete mít jistotu, vybírejte si zeleninu a ovoce z bioprodukce nebo z menších farem. Samozřejmě vhodné jsou i domácí výpěstky.
Jez sýry, pij mléko, jez špenát a kuřecí maso atd. - tak to bylo dřív. Teď se dozvídáme, že taveňáky jsou pomalu to nejhorší, mléko není zdravé, ve špenátu se spetli s desetinnnou čárkou a kuřecí maso je napíchané bůhví čím! Co tedy máme jíst? Já už se v tom nevyznám! Poraďte! Díky(Karel z Plzně)
Foto
Dobrý den, není to zas tak těžké. Nejdůležitější je následovat základní doporučení - tj. omezovat množství tuku ve stravě, dbát na dostatečný příjem zeleniny, ovoce, nejlépe celozrnných obilovin, mléčné výrobky vybírat polotučné, sýry do 30% tuku v sušině a sýry přírodní, maso vždy libové. Naopak se vyhýbat uzeninám, potravinám typu fast foodu a nepít sladké nápoje/alkohol (či umírněně). Ve své stravě dbejte na pestrost, výběr potravin by měl být co nejširší. Neopomíjejte ani tepelnou úpravu - tuk nepřidávejte bezmyšlenkovitě,ale použužijte lžívi/lžičku, volte raději vaření, dušení, pečení, smaženému se pokud možno vyhýbejte. Jezte pravidelně a pijte v průběhu celého dne. Pak se nestane, že člověk úplně vyhladoví a pak sní, co najde.
Dobrý den, v dnešním Blesku jsem s chutí přečetla článek o škodlivosti a možném zákazu automatů ve školách. No konečně! Náš devítiletý Danielek si tam pravidelně kupuje bagety plné majonézy a gumové medvídky,snickersky... Doma mi pak odmítá jíst zeleninu, protože tvrdí že je to hnus a že mu víc chutná ve škole. Když mu udělám zdravou svačinu, chlapeček ji vyhodí nebo ji přinese zapařenou zpátky domů. Prosím, kdy už projde ve sněmovně odstranění těch zapeklitých automatů? (Daniela Hrušková, Liberec)
Foto
Dobrý den, děkuji za příspěvek. Školní automaty a jejich náplň jsou opravdu problémem. Možností, jak tento problém řešit, je domluva s ředitelem školy, aby uvedené automaty ve škole nebyly. Jinak daná problematika se intenzivně řeší v odborných kruzích, vč. ministerstva zdravotnictví. Cílem je změnit sortiment ve školních automatech směrem ke zdravějším potravinám.Jden z důvodů je také to, že sice učiteleé s dětmi hovoří o zdravé stravě, ale po skončení hodiny si dítě může koupit sladké tyčinky nebo majonézovou bagetu. To je velký rozpor.
Dobrý den. Je pravda, že při nadměrné konzumaci mléčných výrobků roste hustota kostí a po mnoha letech této nadměrné konzumace se vyčerpá množství osteoblastů, což následně vede k řídnutí kostí, která se časem projeví OSTEOPORÓZOU?(Franta43)
Foto
Dobrý den, mléčné výrobky jsou nejvhodnějším zdrojem vápníku, který je zároveň z těchto potravin dobře využitelný. Mléčné výrobky rozhodně k osteoporóze nevedou, naopak, jsou základem její prevence.
Dobrý den, teď jsem nedávno slyšela, že hnědý cukr není o moc lepší než klasicky bílý? Je to tak? Vždycky kupuji hnědý v domění, že dělám dobře pro své zdraví...(Eliška)
Foto
Dobrý den, je to tak. Cukr zůstává cukrem, ať je bílý nebo hnědý.
Dobrý den, mám malé dítě, když mu kupuji potraviny, kde je uvedeno bez glutamátu, bez přídavku cukru (soli), pouze z přírodních zdrojů... - jedná se třeba o džusíky nebo dřeně, předpkládám, že dělám dobře. Nebo i v tom je nějaký zádrhel, o kterém nevím? Čeho bych si měla ještě všímat? Děkuji za odpvoěď(Lenka Mikulová)
Foto
Dobrý den, vybíráte dobře, ale i zde platí - i dobrého pomálu. To znamená, že např. litr džusu, byť sebelepšího, je moc.
Dobrý den, přiznám se, že si začínám více všímat etiket na potravinách, ale na rovinu skoro tomu nerozumím. A když se mám rychle rozhodnout, co koupit, šáhnu po osvědčených věcech. Nebyl by nějaký pomocník? Díky(Kateřina M.)
Foto
Dobrý den, dobrým pomocníkem vám může být logo vím co jím, které sleduje u potravin obsah nasycených mastných kyselin, trans nenasycených mastných kyselin, soli, přidaného cukru a také hodnotí obsah vlákniny. Jinak bohužel nezbývá nic jiného, než si iúdělat výlet do supermarketu a vybrat si sé potraviny. Při výběru respektujte základní doiporučení - mléko polotučné, mléčné výrobky polotučné, maso libové, pečivo celozrnné, uzeninám, sladkým a slaným snackům se vyhýbejte.