Statistiky jsou hrozivé. Češi jsou na druhém místě v žebříčku onemocnění rakovinou slinivky břišní a pátí na světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku. „Kromě nevyvážené tučné stravy a přemíry soli hraje roli i vysoká spotřeba alkoholu. V jeho spotřebě jsme na úplné špičce,“ říká Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.

Co je zdravé, není drahé

Průzkum neziskové iniciativy Vím, co jím navíc prokázal, že 72 % dotázaných přiznala, že nemá pestrý a vyvážený jídelníček. Mezi nejčastější důvod patří to, že lidé se domnívají, že zdravé stravování je drahé. Další mají málo času nebo jim chybí inspirace. „To považuji za alibismus. Nevhodně sestavený jídelníček vede k přejídání, a proto nás často stojí víc než pestrá strava s dostatkem ovoce a zeleniny,“ říká výživový specialista Petr Havlíček. Stačí jíst například sezonní a tuzemské potraviny, z ryb si vybírat ty levnější, případně konzervované.

Nejčastější chyby při výběru potravin

  1. Nečteme výživové hodnoty na obalech (jen 16 % lidí)
  2. Nedokážeme rozlišit zdroje vhodných tuků (např. řepkový olej) od těch nezdravých (kokosový tuk).
  3. Dáváme přednost bílému pečivu před celozrnným.
  4. Stále upřednostňujeme tučnější varianty nebo celkové množství tuku ve výrobku nesledujeme.

Přestože víc jak polovina respondentů tvrdí, že vědomě omezuje spotřebu soli, ve skutečnosti Češi solí třikrát víc, než doporučuje Světová zdravotnická organizace (5 gramů soli denně)! Průzkum taky odhalil, že polovina Čechů vůbec neví, kolik je doporučovaná denní dávka soli.

Kromě soli je velkým rizikem pro Čechy i nadbytek živočišných tuků. Téměř 70 % lidí přijímá oproti doporučením více sádla, másla a tuků z uzenin a masných výrobků. Téměř polovina respondentů ani neví, které tuky jsou škodlivé. „Některé rostlinné tuky jsou pro naše tělo vhodnější. Je proto třeba umět rozlišovat zdroje tuků na ty, které obsahují nasycené, nenasycené nebo trans mastné kyseliny,“ upozorňuje doktorka Karolina Hlavatá.