Mléko, vejce, káva, margarín a sladkosti – běžně patří do našeho jídelníčku. Jak je to tedy s jejich s jejich škodlivostí?  Všechny ohodnotila dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím.

1. mýtus: Káva odvodňuje organizmus

Neexistuje žádný vědecký důkaz, že by běžná konzumace kávy ovlivňovala množství vody v těle. Přestože kofein mírně podporuje močení, neznamená to, že jeho střídmé pití bude mít za následek dehydrataci. Káva je naopak jako jiné teplé a studené nápoje zdrojem tekutin. Kvalitní káva navíc obsahuje antioxidanty, které jsou pro tělo prospěšné.

Názor dietoložky Karolíny Hlavaté: Pravidelná konzumace kávy snižuje hladinu homocysteinu (homocystein je dáván do souvislosti se zvýšeným rizikem vzniku aterosklerózy), zlepšuje stav cév, a tím zmenšuje riziko infarktu myokardu. Pozitivní vliv pití kávy byl prokázán i v případě cukrovky 2. typu. Ukazuje se, že kofein obsažený v kávě zlepšuje využití glukózy ve tkáních a zvyšuje citlivost k inzulínu, a tím snižuje riziko diabetu. V posledních letech byl také odhalen vztah mezi pitím kávy a snížením rizika Parkinsonovy choroby, nižším rizikem demence a vzniku Alzheimerovy choroby.

2. mýtus: Margarín je umělý

Tuky a oleje se smíchají s mléčnou nebo vodnou složkou při teplotě vyšší než bod tání zvoleného tuku, výrobek se zchladí a mechanicky propracuje do vláčné konzistence. Výroba je jednoduchá, suroviny jsou přírodního původu, k výrobě není potřeba žádné ztužování. Vyrábějí se z kvalitních rostlinných olejů a tuků a neobsahují žádné polymerní látky, které jsou v umělé hmotě.

Názor dietoložky Karolíny Hlavaté: Margaríny bývají obohacovány o důležité vitaminy, zejména vitamin D, kterého míváme nedostatek, zejména těhotné ženy a staří lidé. Některé margaríny obsahují i rostlinné steroly a stenoly, které napomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Mezi margaríny si lze vybrat i méně tučné varianty a tím snížit celkový energetický příjem.

3. mýtus: Vejce zvyšuje cholesterol

Podle posledních výzkumů vaječný žloutek neobsahuje tolik cholesterolu, kolik se původně uvádělo. Větší vliv na cholesterol než žloutek mají potraviny s velkým podílem nasycených mastných kyselin jako například sádlo či smetanové výrobky. Zdravému člověku tak neuškodí, ani kdyby jedl čtyři vejce týdně.

Názor dietoložky Karolíny Hlavaté: Vejce jsou i velmi dobrým zdrojem kvalitních bílkovin, ve žloutku se skrývá i řada důležitých vitaminů.

4. mýtus: Trvanlivé mléko obsahuje éčka

Trvanlivost mléka se zajišťuje výhradně tepelným ošetřením a speciálním obalem, který zabraňuje přístupu světla a vzduchu. Při výrobě se proto do mléka žádné přídavné látky nedávají. Ani v případě čerstvého pasterovaného mléka se nepoužívají konzervanty − kratší doba trvanlivosti je dána pouze nižší teplotou ošetření.

Názor dietoložky Karolíny Hlavaté: Pověrou je také to, že trvanlivé mléko je chudé na vitaminy, minerální látky a obsahuje méně hlavních živin. O obsahu vitaminů, zejména rozpustných v tuku (vitamin A, D, E) rozhoduje obsah tuku v mléce, polotučné a nízkotučné mléko má nižší obsah těchto vitaminů, ale obsah vápníku a bílkovin je stejný, jako v případě plnotučného mléka.

5. mýtus: Sladkosti jsou pro zuby nejhorší

Za vznik zubního kazu mohou bakterie a sacharidy. Ty jsou nejen ve sladkostech, ale především v pečivu či bramborách. Pokud si tedy nevyčistíte zuby po konzumaci rohlíku nebo chipsů, může to mít na vznik zubního kazu stejný, ne-li větší vliv než sladkosti.

Názor dietoložky Karolíny Hlavaté: Pro zdraví dětského chrupu je rizikové i večerní usínání s lahvičkou mléka nebo ovocné šťávy.