Psí »linecké«

Suroviny: půl šálku strouhaného sýra, půl šálku uvařené a rozmačkané zeleniny, 3 lžíce rostlinného oleje, 1 šálek celozrnné mouky, 3 lžičky jablečného džusu, trochu netučného mléka

Postup: Smícháme sýr, olej a džus postupně přidáme zeleninu a mouku. Podle potřeby přidáváme mléko, dokud není těsto dokonale propracované a nelepí se na stěny nádoby. Ze zpracovaného těsta uděláme kouli a ve fólii uložíme na hodinu do lednice. Pak vyválím na placku a vykrajujeme tvarovátkem jako klasické vánoční cukroví. Pečeme na plechu a pečícím papíře na 190 °C asi 15 minut.

Tuňákové kostičky

Suroviny: 1 plechovka tuňáku, 1 šálek kukuřičné mouky, 1 šálek ovesných vloček, čtvrt lžičky prášku do pečiva, zhruba půl šálku vody

Postup: Rozdrtíme ovesné vločky a smícháme je s tuňákem, vodou a zbytkem surovin. Z těsta vyválíme placku, ze které opět vykrajujeme buď tvarovátkem nebo se pokuste vytvořit tvar kostičky. Pečeme zhruba 20 minut při teplotě 200 °C.

Jablečné kroužky

Suroviny: 2 šálky celozrnné mouky, 1 šálek žitné mouky, 1 šálek nastrouhaných jablek, 1 vajíčko, 3 lžíce oleje, lžička jedlé sody, půl šálku vody a čtvrt šálku jablečného džusu.

Postup: V míse smícháme mouky s jedlou sodu. Přidáme vyšlehané vejce a strouhaná jablka, olej, džus a vodu. Vymícháme tekutější těsto, které vlijeme do cukrářského kornoutu a na pečící papír vymačkáme kroužky. Pečeme při 220 °C zhruba 15 minut, poté necháme v troubě dojít.

Játrové mlsky

Suroviny: 500 g hovězích nebo kuřecích jater, 500 g ovesných vloček, 3 vejce

Postup: Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru. Vzniklé těsto rozetřeme na plech a pečeme asi 20 minut na 200 °C. Poté ihned vyjmeme z trouby a rozkrájíme na malé obdélníčky či čtverečky.

Vaječné sušenky

Suroviny: 4 vajíčky, hrnek strouhaného sýra, půl hrnku oleje, čtvrt hrnku vody, zhruba dva hrnky hladké mouky, pro výraznější chuť se může přidat třeba kousek salámu nebo buřta

Postup: Vejce rozmícháme s vodou a postupně přilijeme olej. V druhé misce smícháme sýr s moukou tak, aby vznikla hmota podobná žmolence. Spojíme s rozmíchanými vajíčky a můžeme přidat na drobno pokrájený salám (buřt). Pokud je těsto řídké, přidejte ještě mouku. Nechte zhruba15 minut odležet. Poté vyválejte na placku, vykrajujte tvarovátkem různé tvary a pečte při 180°C zhruba 20 minut.