Umělý kámen a mramor

Používejte jen neutrální čističe, vodu a nečistoty odstraňujte mechanicky. Rozhodně se vyhněte kyselým čističům, jako je ocet. Na odolné skvrny můžete použít třeba benzin, nebo jemný písek na nádobí. Povrch by neměly poškodit ani naředěné prostředky na čištění sanitární keramiky, nebo jarová voda. Důkladně ale vše opláchněte.

Žula

Je odolná a nevadí jí kyselejší chemikálie. Klidně proto sáhněte po octovém čističi, který rozpustí minerální usazeniny. Nepoužívejte ocelový kartáč, ale plastový, nebo dřevěnou špachtli.

Pískovec

Je měkký, nasákavý, snadno se drolí a hodně ho napadají lišejníky. Jemně ho očistěte měkkým kartáčem, nebo dřevěnou špachtlí. Vodou šetřete.

Nápisy a doplňky z barevných kovů

Vyhněte se čpavku a zásaditým čističům, které by mohly poničit nápisy a na mosazných a bronzových doplňcích by udělaly neodstranitelné fleky. Kovy čistěte hadříkem namočeným v lihu nebo jarové vodě, vygumujte gumou, vyčistěte jemnou zubní pastou, nebo vyleštěte semišem.

Nemáte čas? Pomůžou specialisté

Hrob si můžete nechat vyčistit a vyzdobit i od specializovaných firem. Nabízí základní údržbu i celkovou rekonstrukci včetně zdění, přebroušení a impregnace. Zaplatíte od 300 korun do 30 000 korun.

Na čištění můžete také použít:

Tlakový čistič

S jeho pomocí se jemně, ale účinně zbavíte všech nečistot. Budete ale potřebovat přístup k vodovodu a elektrické energii. Čistič vám půjčí v hobbymarketech za 300 korun.

Nano impregnace

Impregnace na kámen s použitím nanotechnologií zabrání tomu, aby kámen ničila voda a nečistoty. Vydrží několik let, půl litru ve spreji pořídíte za 500 korun.

Rejžák – rozhodně se vyhněte kovovému kartáči, nebo drátěnce a sáhněte po plastovém rejžáku. Práce bude trvat déle, ale nezničíte povrch kamene.

Smetáček – před čištěním s ním důkladně omeťte hrob od listí, prachu a drobných nečistot.

Hadr – chemikálie nikdy nenanášejte přímo na kámen, ale roztírejte je za pomoci hadru do celé plochy.

Dřevěná vařečka (plochá) – Dřevěná vařečka splní roli špachtle a neponičí mramor, umělý kámen ani pískovec. S ní se zbavíte hlíny, lišejníků, řas a dalších hrubých nečistot.

Konev s vodou – Kamennou desku při čištění důkladně omývejte. Usnadníte si práci. Použijete-li nějaké chemikálie, také je z povrchu důkladně opláchněte.