Pohřebné

Je určeno na úhradu nákladů spojených s vypravením pohřbu a je stanoveno pevnou částkou 5 000 Kč. Dostane ho jen ten, kdo vypravuje pohřeb nezaopatřenému dítěti, nebo rodiči nezaopatřeného dítěte za podmínky, že zemřelá osoba měla trvalý pobyt na území ČR a byla samoživitel. Dávka se vyplácí zpětně, po předložení účtenky, nebo faktury za pohřeb. Žádost se podává na úřadu práce.

Vdovský a vdovecký důchod

Jeden rok: Vdova/vdovec má nárok na vdovský/vdovecký důchod po dobu jednoho roku od smrti manžela/lky jen když zemřelý/á byl/a poživatelem starobního nebo invalidního důchodu nebo na něj ke dni smrti měla nárok, anebo zemřel/a následkem pracovního úrazu. Žádost sepisují okresní správy sociálního zabezpečení.

Déle než rok: Vdovský/vdovecký důchod pobírají déle než rok jen pozůstalí manželé, kteří pečují o nezaopatřené nebo postižené dítě, pečují o svého rodiče či rodiče zemřelého manžela, který s nimi žije v domácnosti a je na jejich péči závislý (ve stupni II až IV), nebo jsou sami invalidní ve třetím stupni či dosáhli zákonem stanoveného věku.

Kolik dostanete?

Vdova/vdovec dostane základní výměru, tj. 9 % z průměrné mzdy, v roce 2013 to je 2330 Kč, a 50 % procentní výměry důchodu, na který měl nebo by měl nárok zemřelý v době smrti. Sejdou-li se nároky na vdovský/vdovecký důchod po zesnulém a na vlastní starobní, příp. invalidní důchod, vyplácí se vyšší z důchodů v plné výši, včetně základní výměry, a z nižšího důchodu se vyplácí polovina procentní výměry.

Sirotčí důchod

Pobírá ho nezaopatřené dítě, tzn. dokud neskončí povinnou školní docházku a poté nejdéle do 26 let věku, jestliže  se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole. Pro získání nároku dítěte je nezbytné, aby v době smrti měl zemřelý rodič nárok na starobní nebo invalidní důchod, nebo aby získal alespoň polovinu potřebné doby pojištění pro vznik nároku na invalidní důchoda nebo zemřel následkem pracovního úrazu. Žádost se sepisuje na správách sociálního zabezpečení.

Kolik dostanete?

Sirotek dostane základní výměru, tj. 9 % z průměrné mzdy - v roce 2013 to je 2330 Kč, a 40 % procentní výměry důchodu, na který měl nebo by měl nárok zemřelý v době smrti.

Bližší informace: www.mpsv.cz (důchodové pojištění, pozůstalostní důchody), Call centrum důchodového pojištění 257 062 860.