Je to paradox. Před dovolenou se mnozí snaží nějaké to kilo shodit, aby tělo v plavkách vypadalo co možná nejlépe. V momentě, kdy se to zdaří, a odjedete na vytoužený odpočinek, jsou předsevzetí ta tam a pobyt u moře s all inclusive vrátí nejen shozená kila, ale často i nějaká navíc! Poradíme, jak si udržet váhu i na dovolené, kde si nechcete odpírat.

Jogurt místo zmrzliny

Většina přímořských hotelů nabízí stravování formou bufetu a bývá těžké odolat a neochutnat. „Každé ráno sáhněte, spíše než po kalorickém pečivu, po ovoci jako jsou melouny, jahody nebo hroznové víno. Zasytí vás, dodají energii a neobsahuji tuk ani mnoho kalorií. Navíc jsou dobrým zdrojem vlákniny. Pijte džusy z čerstvých freshu a müsli vyměňte za ovesné vločky,“ radí Olga Jandová výživová poradkyně Expresky.

Přes den si místo zmrzliny dejte třeba nízkotučný jogurt, který v parnu osvěží více než sladká zmrzlina. Na dovolené si místo klasických kravských sýrů dávejte spíše kozí. Jsou sice trochu tučnější, ale na dlouhou dobu vás zasytí.

Jezte ryby

Před červeným a vepřovým masem dávejte přednost rybám.  Ale pozor na lososa. Patří k velmi tučným rybám, takže si ho dopřejte spíše k obědu. Před samotným jídlem si jako předkrm vezměte větší porci zeleniny, která vás zasytí.

Dortíky s mírou
Dva dortíky vám linie nepokazí
Autor: profimedia.cz

Kamenem úrazu bývají sladkosti. Samozřejmě jste ale na dovolené, tak se občas hřešit smí. Jeden nebo dva čokoládové dortíky vám figuru nepokazí. Pokud budete mít ale často chuť na sladké, tak si vystačte s ovocem. Na pláž si sebou místo brambůrků nebo sušenek vezměte raději zeleninu.

Zapomeňte na výtah

Pokud jedete do velkého hotelu, tak zapomeňte na výtahy a choďte všude po schodech. Za pár minut chůze na schodech spálíte až 40 kalorií. Ideální je také alespoň 30 minut plavání, v hotelových komplexech zkuste aquaaerobik nebo si zajít do fitka či rán zaběhat na pláž.

Kdo pije, ten… hubne

Během léta bychom také měli pít zhruba o jeden litr tekutin více než v chladnějších měsících. Na dovolené si tedy, spíše než sladké minerálky, dejte čistou vodu. Navíc nedostatek tekutin vyvolává pocit hladu,“ dodává Olga Jandová výživová poradkyně Expresky.