Kromě věku, který určuje naše datum narození, máme i tzv. metabolický věk. Ten ukazuje stáří našeho organismu podle metabolismu. Pokud se ukáže, že je vyšší než skutečné stáří, je vhodné začít pracovat na zlepšení vašeho metabolismu.

„Začít můžete tím, že znásobíte svoji tělesnou aktivitu, postaráte se o snížení tuku či nárůst svalové hmoty a upravíte jídelníček,“ říká Lucie Miláčková, nutriční poradkyně fitness sítě Expreska“.

Pokud metabolický věk odpovídá vašemu reálnému věku, je to dobré znamení, že se o sebe dobře staráte.

Jak pomoci tělu, aby se cítilo lépe?

* Cvičit, cvičit a zase cvičit! Jenže, kolik z nás vydrží dřít hodiny v tělocvičně? A vydržíte 30 minut? To už jde! Právě takové kondiční cvičení - tzv. kruhový trénink - nabízí Expreska.

* Jezte 20 minut! Je to stará známá pravda – kdo hltá, škodí si na zdraví. Naopak, kdo každé sousto vychutnává, dokonce zhubne! Ideální doba jídla je 20 minut – tak dlouho totiž tvá mozku, aby vyslala pokyn, že žaludek už nemůže a jste sytí.

* Přídavky si rozmyslete! Souvisí to s předcházejícím bodem. Dobře jste se najedli a rádi byste si přidali? Opět počkejte zhruba 10 minut, to je čas, kdy se jídlo rozleží a vy nakonec zjistíte, že už se do vás nic nevejde.

* Pijte před jídlem! Už nejste malé děti, kterým rodiče říkají – »Nežbluňkej to do sebe, nebudeš jíst! « Vy sílu zpola zaplněného žaludku tekutinou můžete ocenit. Ale pozor! Vždy je nutné jíst vyváženě! Krajíček chleba a dva litry vody na den – není strava, která vede k ideální postavě! Naopak! To dneska nejedí ani vězni!