Proč pít či nepít kávu...
Klady:
+ Lidé, kteří za den vypijí několik šálků kvalitní kávy, můžou v pozdějším věku méně trpět Alzheimerovou chorobou nebo cukrovkou 2. typu.
+ U lidí, kteří celý život pravidelně pijí kávu, je menší riziko, že zemřou na srdeční příhodu.
+ Vědci věří, že chemické látky obsažené v kávě můžou být použity při vývoji nových léků na nespavost a srdeční choroby.
+ Pomáhá chránit před vznikem diabetu 2. typu.
+ Pití kávy se ukázalo jako ochrana před onemocněním dnou u mužů nad 40 let.
+ Kofein zvyšuje účinnost léků na potlačení bolesti.
+ Káva chrání játra. Zejména proti jejich tvrdnutí a rakovině.
+ Zlepšuje krátkodobou paměť a rychlost postřehů, obzvlášť u starých lidí.
Zápory:
- Některé studie ukazují, že látka zvaná kafestol obsažená v kávě může zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi.
- V pražené kávě je kolem tisícovky chemických látek – minimálně 19 z nich jsou karcinogeny (můžou podporovat rozvoj rakoviny).
- Káva zbarvuje zubní sklovinu, »kafaři« často mají žluté zuby.
- Podle dánské studie by neměly těhotné ženy vypít víc než 8 šálků kávy za den. Zvyšuje riziko předčasného porodu.
- Průzkumy ukazují, že káva zvyšuje srdeční tlak.
Pozor! Příliš kávy může na druhou stranu zatížit srdečně-cévní systém a ledviny, stimulovat tvorbu adrenalinu a tím nadměrně stimulovat nervový systém.
... a proč pít čaj?
Klady:
+ Bílý čaj má velké množství antioxidantů. To jsou látky, které chrání tělo proti škodlivým volným radikálům, snižují krevní cukr a cholesterol a tím zabraňují výskytu srdečně-cévního onemocnění a cukrovky. Působí protizánětlivě.
+ Bílý čaj pomáhá proti obezitě. Podle odborníků umí potlačit růst nových tukových buněk. Zelený čaj snižuje chuť k jídlu, zvyšuje výdej energie a podporuje oxidaci tuků lépe než kávová zrna. Je tedy ideálním pomocníkem při hubnutí.
+ Studie prokázaly, že zelený čaj snižuje riziko rakoviny jícnu u žen o 60 %.
+ Pití 3 až 4 šálků zeleného čaje denně snižuje riziko srdečního infarktu.
+ Čaj obsahuje fluorid, který chrání zuby.
+ Chrání proti vzniku diabetu 1. stupně.
+ Muži, kteří denně vypijí 10 a víc šálků čaje, trpí méně často poruchami jater.
+ Zelený čaj pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny, například plic.
+ Studie prokázaly, že lidé, kteří pijí 4 šálky černého čaje za den po dobu 6 týdnů, mají nižší hladinu stresového hormonu kortizolu.
Zápory:
- Nesmíte čaj pít příliš horký, hrozí totiž poškození sliznice krku a jícnu a tím se naopak riziko výskytu rakoviny jícnu zvyšuje. Teplota vody na čaj by neměla přesáhnout 80 °C.
- Čaj může obsahovat pesticidy – chemické látky, které se používají k ochranně rostlin před škůdci.
- Čaj obsahuje velké množství látky tanin. Ten zabraňuje pronikání železa do organismu. Nedostatek železa pak může vést k chudokrevnosti.
- Kofein obsažený v čaji může způsobovat úzkost a zvyšuej krevní talk.
S grogem opatrně!
Pozor na kombinaci čaje a alkoholu. V zimě je sice čaj vylepšený rumem oblíbeným nápojem pro zahřátí, ale pozor! Alkohol totiž roztahuje cévy, tím se hůř prokrvují prsty u rukou i nohou a teplo z těla odchází výrazně rychleji.