Proč pít či nepít kávu...

Klady:

+ Lidé, kteří za den vypijí několik šálků kvalitní kávy, můžou v pozdějším věku méně trpět Alzheimerovou chorobou nebo cukrovkou 2. typu.

+ U lidí, kteří celý život pravidelně pijí kávu, je menší riziko, že zemřou na srdeční příhodu.

+ Vědci věří, že chemické látky obsažené v kávě můžou být použity při vývoji nových léků na nespavost a srdeční choroby.

ss
Autor: profimedia.cz

+ Pomáhá chránit před vznikem diabetu 2. typu.

+ Pití kávy se ukázalo jako ochrana před onemocněním dnou u mužů nad 40 let.

+ Kofein zvyšuje účinnost léků na potlačení bolesti.

+ Káva chrání játra. Zejména proti jejich tvrdnutí a rakovině.

+ Zlepšuje krátkodobou paměť a rychlost postřehů, obzvlášť u starých lidí.

Zápory:

- Některé studie ukazují, že látka zvaná kafestol obsažená v kávě může zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi.

- V pražené kávě je kolem tisícovky chemických látek – minimálně 19 z nich jsou karcinogeny (můžou podporovat rozvoj rakoviny).

- Káva zbarvuje zubní sklovinu, »kafaři« často mají žluté zuby.

- Podle dánské studie by neměly těhotné ženy vypít víc než 8 šálků kávy za den. Zvyšuje riziko předčasného porodu.

- Průzkumy ukazují, že káva zvyšuje srdeční tlak.

Pozor! Příliš kávy může na druhou stranu zatížit srdečně-cévní systém a ledviny, stimulovat tvorbu adrenalinu a tím nadměrně stimulovat nervový systém.

... a proč pít čaj?

Klady:

+ Bílý čaj má velké množství antioxidantů. To jsou látky, které chrání tělo proti škodlivým volným radikálům, snižují krevní cukr a cholesterol a tím zabraňují výskytu srdečně-cévního onemocnění a cukrovky. Působí protizánětlivě.

+ Bílý čaj pomáhá proti obezitě. Podle odborníků umí potlačit růst nových tukových buněk. Zelený čaj snižuje chuť k jídlu, zvyšuje výdej energie a podporuje oxidaci tuků lépe než kávová zrna. Je tedy ideálním pomocníkem při hubnutí.

+ Studie prokázaly, že zelený čaj snižuje riziko rakoviny jícnu u žen o 60 %.

ss
Autor: profimedia.cz
+ Antioxidanty v bílém čaji účinně bojují proti stárnutí organismu, pomáhají předcházet některým druhům rakoviny, např. tlustého střeva, děložního čípku nebo močového měchýře, stejně jako zánětům nebo onemocněním srdce.

+  Pití 3 až 4 šálků zeleného čaje denně snižuje riziko srdečního infarktu.

+ Čaj obsahuje fluorid, který chrání zuby.

+ Chrání proti vzniku diabetu 1. stupně.

+ Muži, kteří denně vypijí 10 a víc šálků čaje, trpí méně často poruchami jater.

+ Zelený čaj pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny, například plic.

+ Studie prokázaly, že lidé, kteří pijí 4 šálky černého čaje za den po dobu 6 týdnů, mají nižší hladinu stresového hormonu kortizolu.

Poradkyně Jana Vašáková se specializuje na výživu dětí. Pro příští rok vydala Diář Dietář pro rok 2012, který má usnadnit každodenní hubnutí.
Autor: Ilustrační foto Blesk
Odbornice na výživu Jana Vašáková radí: S pitím čaje byste to neměli obdobně jako s kávou přehánět, doporučuje se okolo dvou šálků denně.

Zápory:

- Nesmíte čaj pít příliš horký, hrozí totiž poškození sliznice krku a jícnu a tím se naopak riziko výskytu rakoviny jícnu zvyšuje. Teplota vody na čaj by neměla přesáhnout 80 °C.

- Čaj může obsahovat pesticidy – chemické látky, které se používají k ochranně rostlin před škůdci.

- Čaj obsahuje velké množství látky tanin. Ten zabraňuje pronikání železa do organismu. Nedostatek železa pak může vést k chudokrevnosti.

- Kofein obsažený v čaji může způsobovat úzkost a zvyšuej krevní talk.

S grogem opatrně!

Pozor na kombinaci čaje a alkoholu. V zimě je sice čaj vylepšený rumem oblíbeným nápojem pro zahřátí, ale pozor! Alkohol totiž roztahuje cévy, tím se hůř prokrvují prsty u rukou i nohou a teplo z těla odchází výrazně rychleji.