Znalci dokáží kávu vychutnávat stejně, jako milovníci vína drahé víno. A samozřejmě, platit za kvalitní kávu ceny, které jsou pro příznivce klasického »českého turka« naprosto neuvěřitelné. Za 170 gramové balení totiž zaplatíte 490 korun!

Za své peníze ale dostanete jednu ze tří nejlepších káv na světě. Pochází z Portorika a jmenuje se Alto Grande Super Premium Coffee. Společně s kávou Blue Mountain z Jamaiky a Kona kávou z Havaje tvoří špičku světových káv.

Čím je vlastně tak výjimečná? Zrna se sbírají výhradně ručně a jen v období nejvyšší zralosti. Z jednoho keře se jich za rok získá jen půl kila. Pak zrnka podstoupí proces fermentace a pražení na úroveň »medium«. Výsledkem je plná chuť s lehkým nádechem ovoce.

Sbíhají se vám sliny? Tak pokud chcete ochutnat, nad čím si pomlaskávají králové a papež, musíte zamířit do kavárny Doka Coffee v Praze 1. Ta totiž jako jediná kavárna v celé Evropě připravuje espresso z téhle kávy! A cena? Za malý šálek zaplatíte 115 korun.

Redaktorka Blesku ochutnala špičkové kafe: Byla to síla!

Redaktorka Radka si účinky káva vyzkoušela. Pár loků ji nabilo energií na uklizení celého bytu.
Autor: Foto Blesk

Asi to znáte. Vrchovatá lžička mletého kafe, zalitá vařící vodou. Prostě »český turek«. Já si bez něj nedokážu představit ráno ani zbytek dne. Proto, když jsem dostala možnost ochutnat super kávu se superdlouhým jménem, neváhala jsem.

Říkala jsem, si, oč to asi tak může být lepší než můj tureček. Nenadchla mě ani porce. V pidi šálku se skrývaly asi dva loky tekutiny. Myslela jsem si, kam se hrabe na můj kafáč. Ale jen do chvíle, než jsem se napila.

Ty dva nebo tři loky naprosto uspokojily mou potřebu kofeinu! Chuť kávy byla opravdu extrémně výrazná, i proto, že jsem si ji nekazila mlékem ani cukrem.

Ale opravdový účinek se dostavil po několika desítkách minut. Když jsem dorazila domů, tak bez ohledu na pozdní hodinu jsem vytřela celý byt, upekla koláč a ještě stihla vyžehlit! Prostě tohle kafe nejenže uspokojilo mé chuťové buňky, ale pořádně mě »nakoplo«. Příště si ho ale radši dám po ránu...

Fotogalerie
3 fotografie