Příčin bolestí je mnoho: prosté namožení, zlomeniny či jiná zranění, časté jsou i kloubní záněty, vrozené či získané chybné postavení kyčelních kloubů a kolen, nedostatek pohybu, nadváha, či dokonce obezita, nevhodné přetěžování kloubů jednostranným pohybem nebo naopak nárazovými sportovními aktivitami. První bolesti se mohou dostavit již po 30. roce věku. Obyčejně však rychle odezní, ale postupem věku se vracejí stále častěji, ve větší intenzitě, při prochladnutí, u žen v důsledku těhotenství, po menopauze atd.

Autor: Shutterstock

Zubař nebo dlaždič...

Existují dokonce určitá riziková povolání, u nichž jsou potíže s klouby častější a dostavují se dříve. Trpí například vrcholoví sportovci, kteří své tělo zatěžují nadměrně, od útlého věku a jsou u nich častá zranění. Trpí zubaři – kvůli nepřirozenému postoji těla, v němž tráví mnoho hodin denně. Rizikovou skupinou jsou dále úředníci, IT specialisté i řidiči z povolání, kteří naopak hodiny vkuse prosedí. Riziko je i u těžce fyzicky pracujících, mezi které patří kopáči, ale i zdravotní sestry. Ty denně manipulují s těžkými pacienty. Problémy jsou typické i třeba pro dlaždiče, u těch za nimi stojí dlouhodobé klečení.

Aby sloužily déle

Jak potíže oddálit? Prevencí! A to ideálně ještě dříve, než se dostaví. Především jde o udržování odpovídající tělesné váhy, přiměřený a pravidelný pohyb je základ, příznivý vliv má i saunování, které měkké tkáně prokrvuje a přináší jim tak živiny. Důležitá je dodávka potřebných minerálů pro kosti a klouby – vápníku, hořčíku, ale i železa. Zásadní pro kloubní výživu je dostatečný příjem bílkovin, zejména kolagenu jako stavebního kamene nejen pro klouby, ale i svaly. Nezapomínejte také na vitamin C, který stimuluje tvorbu kolagenu a pomáhá tak zpevňovat pojivové tkáně v okolí kloubů. Potřebné je začít s užíváním již při prvních příznacích probíhajících změn v kloubech – při jejich zvýšené citlivosti na chlad, ranní ztuhlosti, bolesti v klidu nebo naopak po větší zátěži.

Autor: Shutterstock

Rizikové sporty

Rizikovými sporty, pokud jde o zdraví kloubů, jsou tenis, squasch, golf, zkrátka aktivity, které jednostranně zatěžují lokty a kolena, dále pak lyžování, fotbal nebo běh na tvrdém povrchu v nevhodné obuvi. Nevhodná jsou také cvičení, která zahrnují dřepy, výskoky, dopady a taková, která jsou spojená s extrémní rotací kloubů – třeba aerobik nebo již zmíněný tenis apod.