Žabky není dobré nosit pořád, hodí se spíš jen coby obuv k vodě. Proč tyto boty škodí? Důvodů je hned několik. Jelikož nohu žabky přidržují jen tenkým páskem látky nebo plastu, při chůzi musíme neustále zatínat prsty, abychom náhodou boty neztratili. Nejenže se na nás nepevné uchycení nohy může podepsat puchýři, ale zvyšuje se i riziko zánětu šlach.

Ohrožené jsou i naše kosti, protože tenká plochá podrážka nedokáže odpružit nárazy. Dlouhá chůze v žabkách tedy přetěžuje nohu a na špatném terénu může dojít i k naštípnutí kosti či zlomeninám. Jelikož tato obuv neposkytuje noze správnou oporu, měníme též styl chůze. Podle výsledků studie Auburnské univerzity děláme menší kroky a paty jsou více zatížené. To negativně ovlivňuje kotníky, ale i kolena, boky a záda.

Další problém představuje tření. Tím, že se kůže otírá o látku či plast může vést například k bolestivým puchýřkům mezi prsty. Otlaky a puchýře, zvláště při pocení, se může objevit i na plosce nohy. Kvůli tomu, že jsou žabky ploché a nejsou tak noze dostatečnou oporou, může klenbu a patu postihnout zánět šlach. Příznakem zánětu může být ostrá bolest v patě a tehdy bychom už rozhodně měli navštívit lékaře, jinak nám hrozí i zhroucení klenby.

Posledním rizikem žabek jsou bakterie. Výzkum univerzity v Miami z roku 2009 prokázal, že v jednom páru této obuvi může být až 18 tisíc bakterií, včetně nebezpečného stafylokoka a fekálních bakterií.

Jak správně vybírat žabky?

1. Vyberte takové žabky, které vám padnou a noha je nepřesahuje v žádném směru.

2. Pokud lze boty snadnou ohnout, nekupujte je. Noha potřebuje pevnou oporu.

3. Vybírejte žabky se silnější podrážkou, zesílenou ještě v oblasti klenby.

4. Žabky by měly mít i pásek přes patu, ideální jsou takové, které mají silné pásky i vepředu.

5. Americká asociace pediatrů doporučuje žabky z jemné kůže, tak se nejspíš vyhnete puchýřům.

6. Jakmile žabky jeví známky sešlapání, vyměňte je. Opotřebení jejich vlastnosti ještě zhoršuje.

 VIDEO: Domácí pedikúra krok za krokem: Připravte nohy na léto

Video
Video se připravuje ...

Domácí pedikúra krok za krokem: Připravte nohy na léto Adam Balažovič

 

Fotogalerie
17 fotografií