Energii v tomto období tak potřebnou můžeme načerpat třeba ze salátů a klíčků. Hlávkový salát, polníček, čekanka, římský či ledový salát a rukola – to všechno je možné vyzkoušet. Skvělou jarní dobrotu představuje také řeřicha i naklíčená čočka.

Nebojte se experimentovat též s úpravou jídel a místo přílohy si tentokrát na talíř přidejte kořenovou zeleninu, jako je mrkev, celer či petržel. Z nich může být ostatně i čerstvý zeleninový vývar. Do studené kuchyně se zas hodí ředkvičky.

Čekanková polévka

Potřebujete: 2 čekankové puky, 1 l zeleninového vývaru, 200 ml šlehačky, sůl, pepř, citronovou šťávu.

Postup: čekankové puky očistěte, rozpulte a propláchněte. Střed nakrájejte na proužky. Vývar přiveďte k varu, zjemněte šlehačkou, osolte a opepřete. Přidejte čekanku a vařte, dokud není měkká. Polévku rozmixujte a ochuťte citronovou šťávou.

Čekanková polévka
Autor: Foto: scom, archiv

Zapečená čekanka se sýrem

Potřebujete: 3 čekankové puky, 1 velkou cibuli, 200 g sýra.

Postup: puky očistěte a nakrájejte na čtvrtiny. Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na olivovém oleji. Do pánve k cibuli přidejte i čekanku a krátce ji osmažte. Sýr (třeba typu raclette) nakrájejte na plátky. Čekanku i s cibulí vložte do zapékací misky, navrch pokládejte plátky sýra a vložte na pár minut pod gril. Ihned podávejte.

Zapečená čekanka se sýrem
Autor: Foto: scom, archiv

Kořenový salát s klíčky

Potřebujete: 200 g mrkve, 200 g celeru, 100 g pórku, 50 g cibule či šalotky, olivový olej, sůl, třtinový cukr, vinný ocet a libovolné klíčky či výhonky.

Postup: Očištěnou mrkev a celer nakrájejte na stejnoměrné plátky nebo nudličky a spařte je vroucí vodou, poté slijte a prochlaďte. Najemno nakrájenou šalotku nebo cibuli šlehejte spolu se solí a cukrem v oleji alespoň 5 minut. Potom přidejte vinný ocet a vše vmíchejte do spařené zeleniny. Podávejte přizdobené pórkem a naklíčenými semínky či výhonky.

Kořenový salát s klíčky
Autor: Foto: scom, archiv

VIDEO: Salát můžete také ozdobit kytičkami z mrkve. Podívejte se, jak snadno se dají vyrobit.

Video
Video se připravuje ...

Kytičky z mrkve za pouhou minutu? Naučíme vás to! Adam Balažovič / Lenka Chvostová

Polévka s mungo klíčky

Potřebujete: 1,2 l vody, 200 g zeleniny (mrkev, pórek, petržel, zkrátka podle chuti),100g namočených mungo fazolí, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku kurkumy, špetku skořice, kari, 2 lžíce rostlinného tuku

Postup: Rozehřejte olej, vmíchejte kmín a postupně i ostatní koření. Poté přidejte nakrájenou zeleninu a krátce osmahněte. Přidejte mungo fazole, zalijte vodou, osolte a vařte do měkka.  Dochuťte citronovou šťávou. Pro fajnšmekry s plechovými ústy se doporučuje přihodit vločky chilli papriček.

Polévka s mungo klíčky
Autor: Foto: scom, archiv

 

Fotogalerie
15 fotografií