Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pivo je lék na všechno! 10 důvodů, proč vám jeden kousek denně prodlouží život

/
  • Na zdraví!
    29. srpna 2016 ● 10:00

    Pivo k České republice již neodmyslitelně patří. Většina Čechů ho miluje a nedokáže si bez něj představit život. Věděli jste ale, že pravidelné popíjení zlatavého moku nám může značně prodloužit život? Dle výsledků vědeckých výzkumů si můžeme denně dopřát jeden půllitr denně. Pokud si navíc dáme ještě o něco méně, je to pro nás zdravější než samotná voda. Na co všechno oblíbený nápoj funguje?

  • 1.

    Plné vitamínů

    Pivo, které je výborným zdrojem vitamínů skupiny B a kyseliny listové, nám pomůže odvodňovat organismus a navíc zvýší sílu našich svalů a celkovou energii.

    Pivo
    Autor: shutterstock.com

  • 2.

    Linii vám nezkazí

    Držíte dietu a vzdali jste se proto i piva, abyste neměli pivní pupík? Tak v tom případě byste měli vědět, že pití piva samo o sobě nezpůsobuje zvětšený obvod pasu. Vyplývá to ze studie University College London. Jenže má to přece jen háček – pivo totiž zlepšuje chuť k jídlu. A právě kvůli tomu je pak hubnutí v háji.

    Pivní pupek
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Zabraňuje infarktu

    Chcete-li mít srdce silné jako zvon, denně si dejte jedno či dvě pivka. Sníží to riziko infarktu o 31 %, posílí cévy a zvýší hladinu »hodného« cholesterolu, který zabraňuje ucpávání cév. Česká studie prokázala, že muži konzumující 4,9 l piva týdně mají až 3x nižší riziko infarktu myokardu, u žen pijících 0,5 – 4 l piva týdně je pak riziko asi 5x nižší. Pivo chrání před vznikem a rozvojem aterosklerózy a snižuje výskyt ischemické choroby srdeční a úmrtnost na akutní infarkt myokardu a cévní mozkové příhody.

    Pivo
    Autor: Pivovar Svijany

  • 4.

    Alzheimer

    Nadměrné množství nápoje vám sice mozek dokonale zatemní, ovšem v malých dávkách pivo naopak pomůže váš rozum zbystřovat. V testech mentálního stáří bylo prokázáno, že lidé, kteří pili jedno až dvě denně, se jevili o 18 měsíců mladší než stejně staří abstinenti. Dopřejte si jeden kousek denně a díky tomu budete mít zhruba o 20 % větší šanci, že ve stáří nedostanete Alzheimerovu chorobu.

    Podle vědců snižuje pití piva riziko onemocnění Alzheimerem i Parkinsonem.
    Autor: profimedia.cz - ilustrace

  • 5.

    Čistí ledviny

    Jedno pivo denně sníží riziko vzniku ledvinových kamenů o 41 % oproti tomu, když si dáte jen jedno týdnů. U sladkých limonád je to pak obráceně, uvádí americká odborná studie.

    Pivo
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Chrání před cukrovkou

    Pánové ve středních letech, pokud zůstanete u jednoho až dvou piv denně, je o čtvrtinu méně pravděpodobné, že byste dostali cukrovku druhého typu.

    Pivo má léčivé schopnosti.
    Autor: Shutterstock

  • 7.

    Léčí zánět

    Vzhledem k tomu, že zlatý mok působí velmi močopudně, může jedno malé pivko denně pomoci vyléčit i zánět močového měchýře. Škodlivé bakterie jednoduše postupně propláchnete z těla ven.

    pivo
    Autor: shutterstock.com

  • 8.

    Zpevňuje kosti

    Vyšší obsah křemíku působí blahodárně na kvalitu kostí v těle a zabraňuje osteoporóze. Jeden až dva korbely denně tak stačí, aby se starším lidem znatelně zpevnily kosti. Vyšší konzumace ale kvůli obsaženému alkoholu zvyšuje riziko zlomenin.

    Pivo
    Autor: Profimedia.cz

  • 9.

    Snižuje riziko rakoviny

    Pivo i víno obsahují zhruba stejné množství antioxidantů, které dokážou snížit riziko vzniku rakoviny. Kupříkladu marinování masa v pivu před smažením dokáže snížit výskyt rakovinotvorných látek o 90 %.

    Marinování masa v pivu před smažením dokáže snížit výskyt rakovinotvorných látek o 90 %.
    Autor: Shutterstock

  • 10.

    Prodlužuje život

    Deset až 30 gramů alkoholu denně, tedy 1 až 2 malá piva denně, vám podle univerzity v Calgary posílí srdce a oběhovou soustavu a prodlouží život. Tak tedy na zdraví!

     

    Na zdraví!
    Autor: profimedia.cz

Dnešní horoskopy