Přirozený úbytek kolagenu v tkáních oslabuje pojivové tkáně, kůži, šlachy, chrupavky. U různých jedinců se může projevovat různě, nemusí totiž být jen důsledkem přirozeného postupu času, ale významně k němu přispívá také třeba vysoká fyzická námaha. I z toho důvodu dochází k poškození kloubních tkání a nástupu bolesti kloubů nejen u jedinců v pokročilém věku, ale např. také u mladých sportovců, u nichž trpí nejvíce nosné klouby, tedy kolena, kyčle či oblast kotníků, či fyzicky těžce pracujících lidí. Dřívější nástup potíží bývá častější také například u některých profesí, pro něž je typická práce v sedě, nošení těžkých břemen, práce v kleče a podobně. Jednou z hlavních příčin je samozřejmě nadváha.

PROČ KLOUBY STÁRNOU?

Kolagen je vláknitá bílkovina. Tvoří velmi pevné, pružné a odolné svazky, jež budují a vyztužují všechny pojivové tkáně. Významnou roli hraje právě při výstavbě kloubních tkání, zejména chrupavčité výstelky kloubů. Stárnutí organismu a neutuchající či dokonce zvýšená zátěž v průběhu života mají za následek, že se tato vrstva chrupavčité výstelky kloubů postupně ztenčuje,

Autor: Shutterstock
kolagen ubývá a oslabují tak přirozené a důležité mechanické vlastnosti kloubů, jakými jsou pevnost a odolnost.

CO DĚLAT

Naopak dostatek kvalitního kolagenu podporuje mimo jiné přirozenou obnovu a výstavbu kloubních tkání, jejich regeneraci, hojení a lepší funkčnost kloubního systému. Kde ale tuto důležitou látku brát? Dnes již víme, že v podobě stravy je to jen těžko proveditelné, potřebné množství v potravě zkrátka nemáme šanci přijmout. Dostat ho těla v požadovaném množství lze ale v podobě potravinových doplňků. Kolagen v nich může být navíc doplněn o důležité vitamíny a minerály, které ještě více podpoří zdraví stárnoucích kloubů, šlach a kostí. Tyto přípravky nedodávají kolagen přímo do chrupavky kloubu, ale působí přeneseně přes buňky imunitního systému ve střevě.

 

NĚKOLIK TYPŮ KOLAGENU

Nejen pro klouby je kolagen nezbytný. Je důležitý například také pro zuby, dásně, kůži, stěny cév, oční rohovky a mnoho dalších, jeho roli využívá také kosmetický průmysl... Nejedná se však jen o jeden druh kolagenu, v těle se totiž vyskytuje v podobě téměř tří desítek navzájem odlišných typů. Základní stavební jednotkou chrupavky je přitom kolagen typu II.