Moderní laserové oční operace, které nabízejí možnost zbavit se potřebných dioptrií a tím i nejčastějších očních vad, skutečně trvají jen pár minut. Jsou ideálním řešením pro pacienty s krátkozrakostí neboli myopií, tedy ty, kteří špatně vidí na dálku, a pro lidi s astigmatismem, který se projevuje zhoršeným viděním na všechny vzdálenosti. Tento zákrok ale není vhodný pro všechny s těmito potížemi, má především věkové omezení. „Ideální období pro laserovou operaci je od 18 do 40 let věku. U dětských pacientů se provádí jen ve výjimečných případech, a to z toho důvodu, že u nich nemusí být oční vada stabilní a může se ještě vyvíjet. U lidí starších 40 let zase hrozí nástup vetchozrakosti daný věkem. Po případné laserové operaci by se tak mohlo stát, že pacient jen brýle do dálky vymění za brýle na čtení. Nicméně i u starších pacientů lze v některých případech k operaci přistoupit,“ vysvětluje oční lékařka MUDr. Jana Kacerovská z Oční kliniky Horní Počernice.

Šetrný laser

Oční operace pomocí laseru patří dnes již k běžným zákrokům. Moderní technologie, které se neustále zdokonalují, nabízejí nanejvýš šetrný (a přesný) zásah do tak složitého a pro lidský organismus důležitého systému, jakým je oko. Samotná operace trvá podle Jany Kacerovské přibližně 15 minut, s předoperační přípravou zabere celkově nanejvýš hodinu. Po jejím skončení může pacient odejít domů. „Těsně po zákroku bývá běžné ještě rozostřené vidění a jistý diskomfort může přetrvat několik dní. Ale lze s ním žít a pracovat. Zcela zahojené je oko nejpozději do měsíce, kdy je vidění ostré a dioptrické brýle nebo čočky tak už nejsou potřeba. Trvanlivost tohoto zákroku je přitom doživotní,“ popisuje lékařka s tím, že v malém procentu se odborníci setkávají s mírným návratem dioptrií. Děje se tak ale opravdu jen ve velmi malé míře, v rozsahu nanejvýš půl či tří čtvrtin dioptrií. A jak již zaznělo, laserový zákrok, který vás zbaví např. vrozené krátkozrakosti, nevyřeší potíže přicházející s věkem. Ty je třeba řešit samostatně.

Cena za zdravé oči 

Pokud jde o finanční náročnost, pro pacienty, kteří o laserové operaci uvažují, je tu špatná zpráva: zbavit se brýlí je pro zdravotní pojišťovny změna kosmetická, na její úhradě se tak nepodílejí a laserové operace si musejí zájemci hradit z vlastních prostředků. Cena zákroku se přitom pohybuje přibližně od 10 do 25 tisíc korun za jedno oko. Ceny se liší podle jednotlivých pracovišť a rozdíl je dán zpravidla vyspělostí technologie, jíž ta která klinika využívá. Čím modernější laser, tím obvykle cena zákroku stoupá. „Méně vyspělé přístroje nabízejí sice potřebný výsledek, ale zákroky provedené s jejich pomocí mohou být doprovázené nežádoucími vedlejšími efekty. Je tu např. větší riziko, že se pacientovi část dioptrií vrátí, setkat se můžete také se syndromem suchého oka. Čím je používaná technologie vyspělejší, tím menší tato rizika jsou,“ uzavírá MUDr. Jana Kacerovská.

Je to jen na Vás

Pokud u laserové operaci uvažujete, cesta k jejímu podstoupení není nijak složitá. Není třeba ani zdlouhavého obcházení praktických lékařů. Stačí si vybrat vhodnou oční kliniku, ať už na základě doporučení, což je ten nejlepší způsob, vlastního hledání či reklamy. Veškerá potřebná odborná vyšetření vám pak v takovém zařízení provedou bez jakýchkoli předchozích doporučení, samozřejmostí je kvalitní poradenství a také klientský servis včetně pooperační péče.