Přečkat kritické měsíce v dobré zdravotní kondici umožní psychická pohoda a kvalitní spánek. Často se ale s únavou a stresem, který ji provází, neumíme vyrovnat svépomocí. Únava může dosáhnout takového stupně, že neumožní hluboký a tělo regenerující spánek.

Hormon štěstí

Významnou roli při řízení nervové činnosti i psychického rozpoložení hraje serotonin, nazývaný také hormon štěstí. Nedostatek tohoto neurohormonu v mozku je spojen s depresemi, úzkostmi, poruchami nálad, trudnomyslností a dalšími duševními a nervovými obtížemi souhrnně nazývanými syndrom nedostatku serotoninu. Zvýšení hladiny hormonu štěstí naopak přispívá k pocitu pohody a vyladění psychiky má kladný dopad na zdravotní stav obecně.

Kde se bere?

Tělo si vyrábí serotonin z aminokyseliny s názvem L-tryptofan, což je jedna ze základních a nepostradatelných živin. Vstřebat ji v dostatečné míře z potravin však není organismus vždy schopen. Pokud tělo zápasí se zvýšenou stresovou zátěží, je jeho požadavek na produkci serotoninu vyšší, zatímco příjem L-tryptofanu může být nedostačující. Moderní technologie už ale umožňují vyrobit čistý L-tryptofan, který nachází široké uplatnění jak v podobě doplňků stravy, tak i léků užívaných při některých psychických poruchách. Nejedná se o syntetický lék, ale o přirozenou živinu, která se vyskytuje ve většině potravin, zejména živočišného původu. Tělo si z L-tryptofanu vyrábí množství různých látek včetně vitamínů, ale zejména právě serotonin, což je důvod, proč je užíván. Doplňkový příjem L-tryptofanu tedy zvýší množství serotoninu v centrálním nervovém systému a tím zmírní a často i odstraní psychické obtíže mírnější i závažnější povahy.

Proti depresím

Doplňkové užívání L-tryptofanu má za cíl redukovat nechtěné výkyvy v psychickém rozpoložení, zklidnit zjitřené nervy a navodit kvalitní relaxaci i spánek. Je vzpruhou i pro organismus lidí středního a vyššího věku obecně. Jakmile totiž trávicí systém přestane dokonale fungovat, schopnost těla L-tryptofan vstřebávat významně klesá a tím klesá i tvorba serotoninu.

Není návykový?

Vzniku závislosti na L-tryptofanu se obávat nemusíte. Množství, které člověk užije v podobě doplňku stravy, navýší příjem L-tryptofanu z běžné potravy jen přibližně o 30 procent. Existují potraviny s vysokým obsahem L-tryptofanu, z nichž lze nevědomky a nárazově přijmout daleko vyšší dávku. Čerstvě nadojené mléko nebo řízky z křepelek však pochopitelně člověk nekonzumuje často, pokud vůbec.

Kdo se již léčí s psychickými nemocemi, může řešit otázku společného užívání antidepresiv a L-tryptofanu. V obou případech je cílem zvýšená aktivita serotoninu, ale mechanismus je odlišný. Taková kombinace postrádá smysl a její možný zdravotní dopad nebyl klinicky zkoumán. Pro léčbu klinických příznaků deprese jsou vyhrazena jen antidepresiva.