Je podzim, období, kdy kromě teplého období končí taky lékové prázdniny těch, kdo trpí depresí a kdy se duševní stav spousty nemocných zhorší.

Život s depkařem
„Proč si nevyrazí s kamarády,“ ptá se okolí, „proč se nevyspí, nenají, nenajde si ženskou, či chlapa. Proč se prostě trochu nesnaží a hlavně, kdo se na to má dívat,“ rozčilují se přátelé a rodina a mají pocit, že pro nemocného udělali maximum, pokud ho pozvali na grilovačku, nebo mu na dopoledne pohlídali dítě. To by mělo pomoci, ne?

Bohužel to nepomáhá.  Deprese se nedá ošetřit jako rozbité koleno, jednorázová pomoc ji neřeší, a i když klid a pohoda rozhodně pomáhá, depresi nevyléčí a okolí si připadá jaksi ukřivděné. Objektivně se snaží, jak nejlépe to jde, ale odměna v podobně dobré duševní kondice pacienta nepřichází.  Pro rodinu je to demotivující a pro nemocného je naopak vyčerpávající snaha vypadat šťastně a vyrovnaně.

Nejí, nespí…
Tak může vypadat deprese. Stav, kdy nejste schopni vstát z postele, najíst se, a zavolat kamkoli vám připadá stejně náročné, jako přeplavat La Manche.  Budoucnost před vámi leží jako černá jáma, a samotný pohled do ní vás děsí.  Není to žádná hanba, ani otázka pevné vůle, naopak, stálý boj s depresí a úzkostí psychiku vyčerpává a destruuje.

Pokud vám tento popis zní povědomě, nemá smysl si namlouvat, že takhle se občas cítí každý. Necítí… deprese je nemoc a jako k nemoci je k ní třeba přistupovat.
Nedejte na okolí, které vás posílá na procházku, nebo do kina a poslechněte ty, které vás posílají k odborníkovi.

Mozkoškrab
Psychiatr ještě pořád v české (zvláště pak mimopražské) realitě patří hlavně do filmu Dobří holubi se vracejí, nebo do amerických kriminálek, kde se z deprese léčí chlastající polda, kterému utekla manželka a sebrala mu děti. Ve skutečnosti u psychiatra končí čím dál víc lidí. Velké množství lidí i informací, nutnost rychle reagovat, stres, i společenský tlak, to jsou faktory, kterým neutečeme a ne všichni jsme k jejich snášení stejně vybavení. Zlomenou nohu se taky nebudete snažit rozchodit, říká můj známý psychiatr a má pravdu.
Podzim je sice krásný, ale má svá úskalí a tohle je jedno z nich.

Takže pro spásu vaší duše, pokud to, co vás souží, je opravdu deprese a ne „blbá nálada“, nesnažte se ji rozchodit a raděj začněte někam chodit.  Nejlépe tam, kde vám pomůžou.