„Iveta přestala docházet na léčbu a to byl první varovný signál,“ potvrdil Blesku léčitel Jan Saavedra (58). Je dost možné, že vedle hrstí prášků proti bolesti přestala polykat svá antidepresiva. Před jejich vysazením přitom lékaři důrazně varují! Deprese se bez medikace vrátí do počátečního stadia, pokud není ještě hlubší. „Může to vést až k sebevraždě. Měl jsem pacienta, který přestal brát léky a pak se zahrabal pod uhlí, aby tam zemřel,“ vzpomíná psychiatr Jan Cimický (66).

Jen pod dozorem

Medikamenty se předepisují podle typu deprese. „Přesná diagnóza je důležitá. Léky mají opravit v organismu to, co nefunguje,“ vysvětluje Cimický. Připouští, že u pacienta nebo jeho rodinného příslušníka může po čase dojít k mylnému dojmu, že už léky nepotřebuje, a svévolně je vysadí. „Rád bych zdůraznil, že snižování dávek léku by se mělo dít výhradně pod dozorem odborníka,“ varuje lékař před takovým počínáním.

A netýká se to jen léků na deprese! „V mé lékařské praxi se stalo, že mladý muž schizofrenik na naléhání své ženy přestal brát léky. Následkem toho manželce nevratně ublížil. Prý slyšel její hlas, který mu to nařídil,“ popisuje psychiatr.

Video
Video se připravuje ...

Psychiatr o Rychtářově truchlení: Snaží se přesvědčit o své nevinně! Tereza Kühnelová, hudba: freemusicarchive.org (“Flutter By Butterfly (Instrumental)” (by Josh Woodward))