Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ivetě Bartošové (†48) by dnes bylo 55 let: Co vše ji dovedlo až k drsné sebevraždě!

/
  • Iveta Bartošová měla krátký, ale divoký život
    8. dubna 2021 ● 05:02

    Iveta Bartošová (†48), která by dnes oslavila své 55. narozeniny, patřila k nejúspěšnějším českým zpěvačkám. Na jednu stranu nadaná umělkyně, která se několikrát stala zlatou slavicí, na druhou stranu nevyrovnaná slabá žena, která bojovala se závislostí na alkoholu a špatným výběrem partnerů. Neustálé excesy, přešlapy a upadající kariéra nakonec Bartošovou dohnaly až k sebevraždě. 29. dubna 2014 se svůj život rozhodla ukončit skokem pod vlak, nedaleko svého domu v pražské Uhříněvsi. Podívejte se na několik okamžiků jejího života, které ji k tragické smrti postupně dovedly. Nebyly jen špatné, byly i dobré, ale zpěvačka je zkrátka nezvládla... 

  • 1.

    Smrt první lásky

    Blonďák s naivní tváří a ještě naivnější Ivetou Bartošovou po boku. Tvořili ideální pěvecký a milenecký pár a národ je zbožňoval. Iveta a Petr Sepéši (†25) společně nazpívali několik duetů, jako například My to zvládnemČervenám nebo Knoflíky lásky. 29. červenec 1985 však všechno změnil. Když se Petr vracel z Františkových Lázní, drasticky zahynul v ojeté škodě, kterou si s Ivetou pořídili za 4700 Kčs. Svou smrt naleznul pod koly vlaku, který ho sto metrů táhl po kolejích. Veřejná bezpečnost sice tehdy cynicky vyhodnotila hmotnou škodu na 10 tisíc korun československých, ztráta talentovaného umělce však byla nevyčíslitelná. Iveta se podle mnoha blízkých lidí s jeho náhlým úmrtím nikdy nevyrovnala.

    Skon Sepéšiho je dodnes zahalen do mnoha otazníků, stejně jako jeho vztah s Ivetou. Zpěvačka tvrdila, že s ním přišla o panenství a že šlo o lásku jako trám. Samozřejmě oboustrannou. Po Sepéšiho pohřbu se ale zpěvákově matce ozvala tehdy sedmnáctiletá Marie Kovalská s tím, že je s jejím synem těhotná. Do jiného stavu prý se Sepéšim přišla v bytě, který si plavovlasý proutník pronajal společně s Bartošovou na Zahradním Městě v Praze.

  • 2.

    Osudový muž

    S hudebním skladatelem Ladislavem Štaidlem  (†75) žila Iveta řadu let. Staral se nejenom o její soukromý život, ale i pohádkovou kariéru – což nelibě nesli jeho tehdejší spolupracovníci, například Karel Gott (†80). Štaidl se svým orchestrem doprovázel  slavného Slavíka od roku 1965 do roku 1987, od dob, co se dali dohromady během působení v Divadle Semafor. Po skoro 23 letech ale Štaidl z funkce šéfa kapely odešel. Přestal pro Gotta a další kolegy skládat písničky a zaměřil se na Ivetu.

    „Naplno jí propadl, skládal pro ni písničky a vše se točilo jenom kolem ní. A to Karel velmi těžce rozdýchával, byl to přece jen egoista,“ vzpomínal před lety jeden z bývalých členů Štaidlova orchestru a dodal: „Karel se najednou cítil odstrčený a absolutně prázdný! Byli s Láďou vynikající tandem a vše se rázem rozplynulo jako pára nad hrncem. Nikdo se nedivil, že spolu několik let pořádně nemluvili.“

    Iveta Štaidla milovala a chtěla s ním mít rodinu. I když si on s ní děti mít nepřál, a měl ji dokonce přemlouvat k potratu, v roce 1996 se stala matkou syna Artura. Iveta však těžce trpěla tím, že je ženatý, že má pověst nenapravitelného záletníka...

  • 3.

    Nevěra

    Ani ona však neměla čisté svědomí. Během natáčení hororové komedie Svatby upírů měla Bartošová milostný románek s nejmladším Rudolfem Hrušínským (50). „Rudla mi dokonce na dveře mého pokoje v hotelu, kde jsme točili, napsal rtěnkou: Miluju tě,“ vzpomínala Iveta v nové knize Blesku Třetí král Ladislav Štaidl. Oba ale věděli, že takový vztah nemá smysl. „Pak se ale už nic takového neopakovalo. Byl to rozumný kluk a také věděl, že to byl jen takový úlet,“ vzpomínala Bartošová ještě za svého života.

    Hrdý Štaidl, kterému se Iveta k nevěře sama přiznala, okamžitě reagoval rozchodem a Ivetu požádal, aby si sbalila a odešla. „Nepadla žádná facka, nic, jen mi řekl, že se se mnou ihned rozchází. Že si mám sbalit věci a vypadnout. V noci, prostě okamžitě. A šel spát. Dvě nebo tři hodiny jsem jen seděla a čekala, ale on si dál klidně spinkal. A tak jsem se sebrala a šla,“ vyprávěla Bartošová.

  • 4.

    Bizarní únos

    Během osmiletého vztahu s Ladislavem Štaidlem se Iveta Bartošová náhle vytratila. V roce 1994, kdy Štaidl pobýval v Americe (údajně s krásnou krupiérkou), zmizela z povrchu zemského, a nikdo netušil, kde se nachází. Poté, co se po 14 dnech objevila, vyplul na povrch skandál, který v té době neměl v šoubyznysu obdoby.

    Verze Bartošové byla velmi pikantní: Třísku jí prý přivedla domů sousedka s tím, že má opravit telefon. Údajně ji přesvědčil, že jí někdo odposlouchává telefon. „Že mě zaměřujou a chtějí zlikvidovat. Nastrčil tam i nějaké červené světýlko, před kterým jsem začala utíkat. Nakonec jsem mu to všechno uvěřila a odešla s ním,“ popsala Iveta v knize Neměla jsem se nikdy narodit. Odešla s ním nejprve do jeho pražského bytu, potom na chalupu u Českých Budějovic. Tam ji prý ládoval různými prášky, přivazoval ji k topení, balil do alobalu, aby nemohla být vysledována mimozemšťany a vykonával na ní své sexuální choutky.

    Soud mezi Třískou, Bartošovou a Štaidlem trval dva roky. Roman Tříska byl nakonec všech obvinění zproštěn, a to i přesto, že se přihlásil jeho spoluvězeň a předložil písemné doklady o plánovaném únosu Ivety Bartošové. Podle rozhodnutí soudu z 11. března 1996 byla všechna tvrzení zpěvačky o únosu nepravdivá.

  • 5.

    Společná sebevražda

    Štaidl celý tento skandál nesl velice nelibě a cítil se být před celým národem zahanben. „Ten den, co jsem se vrátila domů, byl Láďa nepříjemný a pořád na mě křičel,“ připomíná Ivetina slova nová kniha Třetí král Ladislav Štaidl. Hudebník byl prý tak zoufalý, že si chtěl podřezat žíly a po Ivetě požadoval totéž.

    „Prostě mi vysvětlil, že situace je strašně vážná, že já jsem to vlastně celý pos*ala, a že nám nezbývá nic jiného, než se zabít,“ popsala Bartošová. Štaidl napustil vanu, připravil žiletky a lehl si do ní s Ivetou, řekl: „Teď ty a potom já, to je jediná šance, jak se můžeme zachránit.“ Iveta se vyděsila a okamžitě z vany vylezla. „A on vylezl za mnou hned taky. Od té doby ale ke mně začal být Láďa hodně agresivní a pořád to gradovalo. Vyčítal mi Třísku, kdykoliv se mu to hodilo,“ komentovala Iveta, která od únosu trpěla sexuálním traumatem.

    Spát se Štaidlem po Třískovi Ivetě nešlo hned. „V podstatě to nešlo vůbec, ale přinutila jsem se k tomu, abych to nějakým způsobem přežila. A také hlavně proto, že jsem chtěla dítě,“ líčila.

  • 6.

    Přišla o chůvu

    Golda Dvořáková dělala hospodyni Ivetě Bartošové přes deset let a za tu dobu si samozřejmě ke zpěvačce vytvořila vztah. Během té doby si Iveta třikrát sáhla na život, dvakrát její boj sledovala z bezprostřední blízkosti i sekretářka, hospodyně a chůva Golda, která v podstatě vychovávala Artura.  Byla to ona, kdo ji donutil její problém řešit v protialkoholní léčebně.

    Odešla po Ivetině sňatku s Jiřím Pomeje (†54) v roce 2008. Známý herec a dabér ji z Ivetina života zkrátka vyšachoval. „Rozhodla jsem se tedy, že když mě ve všem nahrazuje Jirka, nemám tam už co dělat, a napsala jsem Ivetě, že končím,“ svěřila se Golda, vlastním jménem Zlata, Blesku. Iveta to tehdy přijala se stoickým klidem, jenom po bývalé zaměstnankyni vyžadovala slib, aby o ní nemluvila do novin.

  • 7.

    Přišla o syna

    Soud v roce 2011 rozhodl, že syn Artur bude až do dospělosti vyrůstat pouze u táty, Ladislava Štaidla. Taková je dohoda obou rodičů i rozhodnutí soudu. Zpěvačka u notáře podepsala papír, kterým se syna v podstatě vzdala. „Do osmnácti let by měl být Artur u svého táty. Je to správné rozhodnutí. Budu mít čas sama na sebe a dám si všechny věci do pořádku,“ vysvětlila před deseti lety Blesku Bartošová. Pro zpěvačku to nebylo jednoduché rozhodnutí, ale o to víc si ho ale Štaidl cenil. „Jsem moc rád, že se Iveta k tomuto kroku odhodlala,“ přiznal otec Artura.

    Zpěvačku k tomu, aby se vzdala svého milovaného syna, zřejmě přinutilo i to, že je bez peněz. „Nemůžu mu dát to, co by si zasloužil,“ přiznávala smutně.

  • 8.

    Nevhodní partneři a nepovedené sebevraždy

    Přestože byla krásná a měla úspěšnou kariéru, na partnery měla spíše smůlu. Od roku 2006 randila s hercem Zdeňkem Podhůrským (62). Ten se však stýkal také se svou exmanželkou a Ivetu vídal jenom tehdy, když chtěl on. Zpěvačka byla do něj zamilovaná a celou situaci nesla špatně. Došlo to až tak daleko, že se předávkovala prášky, ty zapila alkoholem.

    Na řadu přišel veterinář Roman Hanke (52). S ním Iveta prožívala doslova „Itálii“. Několikrát jej vyhodila z domu a byla nešťastná, že jí ani tento vztah nevychází. Ze smutku se pak pokusila o další sebevraždu, tentokrát však udělala dosud nejradikálnější krok, když si ve vaně podřezala žíly. Život jí, stejně jako předtím, zachránila chůva Golda.

    Když se v roce 2008 konala pohádková svatba na zámku s hercem Jiřím Pomeje, vypadalo to, že Iveta možná konečně narazila na toho pravého. Ani tento vztah však nevydržel a pár šel za dva roky od sebe. Tento vztah byl ale pro Ivetu jistým přínosem. Po dlouhé době zase zazářila jako zpěvačka a získala cenu Týtý.

  • 9.

    Léčebny jí nepomohly

    V roce 2009 poprvé nastoupila do protialkoholní léčebny v Kroměříži. Vydržela tam tři měsíce. V roce 2013 skončila v bohnické léčebně. V Kroměříži Iveta vydržela jedině kvůli Arturovi. Když se ale vrátila, Štaidl jí ho odmítl dát. „Byla z toho strašně nešťastná. Artura vozila do školy a ze školy Láďova Michaela a Iveta potajmu stála za školou,“ tvrdí její exhospodyně Golda.

    Přesto se však držela a jistou dobu nepila. „Dokonce odmítala i nealko pivo! Byla totiž ponaučena, že alkoholici nesmějí ani náhražky, protože vzbuzují chuť na alkohol. Jak dlouho tohle Ivetě ale vydrželo, nevím, myslím, že moc dlouho ne a tajně si potom vždycky dala,“ posteskla si po čase Golda, která její postupné sebedestrukci přihlížela.

  • 10.

    Italské dobrodružství

    V červenci v roce 2013 se Iveta se vydala se samozvaným zachráncem Zdeňkem Macurou (47) na bláznivou cestu do Itálie. V té době už byla partnerkou Josefa Rychtáře (62).  Azyl nalezli u Ivetina bývalého milence Domenica Martucciho (44), jenž po boku plavovlasé pěnice nevydržel neustálý mediální tlak. Ivetin budoucí manžel označil Macuru za únosce, a dokonce si pro ni do Itálie přijel, aby ji zase odvezl zpět domů, do Uhříněvsi.

    Jejich šílené putování sledovala celá republika, a všechny tehdy upřímně pobavila fotografie, kterou chtěl Macura dokázat, že je Iveta na svém pozoruhodném výletě šťastná. Ležela na ní spící na pláži a na sobě měla plavky, které vypadaly, jako kdyby si jejich spodní díl oblékla naruby.

  • 11.

    Druhé manželství

    Když si Iveta v září 2013 podruhé oblékla svatební šaty, nikoho by nenapadlo, že po sedmi měsících přijde tak zdrcující závěr. Po boku Josefa Rychtáře strávila Iveta Bartošová svá poslední léta, během nichž toho prožila opravdu hodně. Nikdy se však nedozvíme, zda byla opravdu spokojená, jak Rychtář neustále opakoval (a ona to pak popírala během své show na televizní stanici Barrandov), či žila pod dohledem diktátora, jenž si dokonce natočil a pak vypustil na veřejnost její poslední telefonát s maminkou. Po jeho boku zpěvačka chřadla. Měla čím dál větší problémy s alkoholem a léky, sužovaly ji deprese. Iveta sice nikdy nepotvrdila, že by ji manžel týral, na její tváři i na těle se ale často objevovaly modřiny a vypadalo to, že ji má Rychtář plně ve své moci.

  • 12.

    Konec kariéry

    Na konci její životní dráhy Ivetu zlomilo, že už nevyprodává sály. Její poslední koncerty byly smutnou ódou na její kdysi závratnou kariéru. Vystupovala po vesnicích, ale byla ráda, když na ni přišlo dvacet lidí anebo když zazpívala víc než pět písniček. Nepomohl jí ani mediální hon na její osobu, v jehož čele stál novinář Pavel Novotný (40). V roce 2013 jí pro iDnes věštil skutečně temnou budoucnost: „Samozřejmě, my ji skutečně zabijeme. Ona se však zabíjí i sama,“ prohlašoval.

    Po její sebevraždě o rok později se setkal s neskutečným množstvím negativních komentářů, a dokonce i s výhrůžkami. Jakýkoliv podíl na její smrti ale popíral. „Jednoznačně si za to mohla sama. Byla to alkoholička, která si odmítala pomoci. Na její smrti nenesou média ve skutečnosti žádnou vinu. Na její smrti nese vinu především její nejbližší okolí. Byla to právě média, která opakovaně informovala o tom, že se musí léčit. A byla to ona sama, kdo léčbu odmítal. Opakovaně na revers opouštěla léčebny. Do svědomí si musí sáhnout její poslední životní partneři,“ řekl deníku iDnes klidně. Jistě tím myslel vdovce Rychtáře, co tak rád chodí pózovat k jejímu pomníčku...

  • 13.

    Sebevražda

    Zdálo se, že zpěvačka Iveta Bartošová překonala své vnitřní démony, a týden před svou smrtí se objevila na veřejnosti. Obrázek, který se divákům VIP zpráv naskytl, však všechny vyděsil. Iveta nejenže vypadala jako kostra potažená kůží, ale znovu jí nebylo skoro rozumět. Působila jako pod vlivem alkoholu nebo snad drog. Ukončit svůj život se rozhodla na Rychtářovy narozeniny.

    Předtím ještě zavolala své mamince. „Probíraly jsme běžné věci. Říkala mi, ať se o ni nebojím, že už bude všechno v pořádku,“ vzpomínala Svatava Bartošová (81). Když se paní Svatava zeptala, zda si zítra zase zavolají, dostalo se jí odpovědi: „Maminko, mám tě ráda, měj se hezky a dej na sebe pozor!“ Tím se s maminkou navždy rozloučila. Druhý den její kroky vedly na koleje, kde si sedla na bobek a vyčkala na blížící se vlak...

  • 14.

    Galerie

    Na fotky ze života slavné pěnice, která bývala často označována za princeznu českého popu, se můžete podívat do naší galerie. Iveta Bartošová toho za svůj krátký život stihla skutečně tolik, jak to mnozí nestihnou za životů několik. Prožila lásky, vzestupy i pády. Zahrála si v několika muzikálech i filmech. Mezi její největší hity patří písně jako Tři oříšky, Málo mě zná, Dva roky prázdnin, Dej mi ruku a mnoho dalších. Dodnes je po ní v českém šoubyznysu obrovská díra.. a to jak v kladném, tak i v negativním slova smyslu.

    VIDEO: Nedožitá 50 Ivety Bartošové (†48): Rychtář vyrazil plakat na hrob!

    Video
    Video se připravuje ...

    Nedožitá 50. Ivety Bartošové (†48): Rychtář vyrazil plakat na hrob! Blesk TV

    Fotogalerie
    90 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 31

yarda: Chudák ženská. Nebyla první a asi ani poslední, koho šoubyznys přežvejkal a vyplivnul.

(09. 04. 2021 22:53)

Pepa69: Ani po smrti nemá klid je z Rychtářem.

(09. 04. 2021 13:50)

Hanecek: Nikdy jsem nepochopil její důvod k sebevraždě....

(09. 04. 2021 09:14)

villon: Velká škoda, že se z veřejného prostoru stáhla většina aktérů dění kolem uhřiněveské vily hrůzy. Rychtář a synové, pan Macura, jeho nová kočka, která pak píchala s Rychtou, paní Rychtářová, Zvukař Standa, hrabě Martucci s maminkou, kde je jim všem konec? Od té doby málokterá aféra tolik bavila lid obecný. Chabě se jim blížil mladý gigolo staré Brzobohatky.

(09. 04. 2021 08:19)

sasa-je-jednicka: To už nedoženu.

(08. 04. 2021 21:36)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy