Menthol je získáván ze silice máty peprné. Působí lokálně antisepticky, má místní znecitlivující účinky, tlumí bolest, chladí a způsobuje místní prokrvení. Přináší úlevu u zánětlivých onemocnění kloubů a měkkých tkání akutního nebo chronického charakteru.

Kafr, látka získávaná ze skořicovníku kafrového, způsobuje místní prokrvení a urychluje tak průběh zánětlivého procesu – zlepšuje vstřebávání a ohraničení zánětu. Kafr, obsažený v mastech či gelech, se rychle vstřebává do kůže a vyvolává lehce hřejivý pocit, působí antisepticky a jako mírné lokální anestetikum. Při masáži pozitivně působí na revmatická onemocnění a únavu svalů. Ve studeném obkladu účinkuje na otoky, podlitiny a podvrtnutí.

Eukalyptová silice je éterická aromatická látka pocházející ze stromu blahovičníku. Do mastí, gelů a krémů je přidávána pro svůj zahřívací účinek, který zmírňuje svalové a revmatické bolesti. Má antiseptické účinky, prokrvuje kůži a podporuje procesy hojení.

Levandulová silice se získává z aromatické a léčivé rostliny levandule lékařské. Potírání bolavých míst pomáhá při revma, po úrazech, při vykloubeninách, natržených svalech, bolestech a zánětech nervů. Tiší i bolesti hlavy při migrénách.

Kosodřevinová silice je esenciální olej z borovice kleči. Působí protizánětlivě a tlumí bolesti. Roztok podporuje prokrvení, mírní revmatické bolesti, je účinný při poraněních svalů a osvěžuje unavená chodidla. Svaly i klouby se lépe prokrví a zvyšuje se tak přísun kyslíku i látková výměna. Přírodní látky stimulují nervová zakončení v pokožce a dráždí centrální nervový systém. Proto je doprovodná terapie s masážním kosodřevinovým přípravkem vhodná při svalové horečce, zhmožděninách, podvrtnutí a poranění svalů.

Rozmarýnová silice získávaná ze silně aromatické rostliny rozmarýnu lékařského zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy, nervovou soustavu a celkově posiluje. Je zvlášť vhodná v rekonvalescenci.

Hřebíčková silice přírodního původu – z hřebíčkovce kořenného, která má dezinfekční, antimikrobiální a místně znecitlivující účinky, tlumí svalové a revmatické bolesti. Navozuje osvěžení, zmírnění bolestí a potíží po fyzické námaze, sportovních výkonech, při pohmožděninách a degenerativních změnách kloubů.