Pozor na předsudky!

Přesně to zřejmě nikdo neví, ale podle odhadů se veš dětská objeví asi u půl milionu dětí ročně. To je dost vysoké číslo. Nevyhýbají se nikomu v dětském kolektivu, nejčastěji však veš dětská přebývá ve vlasech dětí ve věku od 2 do 12 let. Vymýtit vši se pravděpodobně nikdy nepodaří. Jedním z důvodů je fakt, že rodiče mnohdy situaci podcení a začnou reagovat, až když je pozdě a vši jsou zdárně rozmnožené. Dalším takovým mýtem je jejich „specializace“ na sociální vrstvy s nedostatečnou hygienou. „To je ovšem velký omyl. Vůbec nezávisí na hygienických podmínkách rodiny. Veš dětská napadá všechny sociální vrstvy obyvatel,“ vyvrací předsudky dětská lékařka MUDr. Alena Merdová.

Autor: Swiss Pharmaceutical Investments

Jak poznat výskyt vši dětské:

• Pokožka hlavy silně svědí.

• Protože se děti snaží škrábat, jsou nesoustředěné a nervózní.

• Ve vlasech se objeví šedobílé oválné hnidy (vajíčka vší) podobné lupům, které pevně drží na vlasech. Oproti lupům je nejde snadno vyčesat hřebenem.

Vajíčka vší, tedy hnidy, můžete nejčastěji naleznout v na okrajích vlasové oblasti, zejména za ušními boltci a na týle. Larvě vši dětské trvá zhruba týden, než se vylíhne a začne se krmit krví svého hostitele. Jakmile uplyne dalších osm dní, larva se stává dospělou vší, která žije další zhruba měsíc. Během této doby ale dokážou vši ve vlasech naklást množství dalších vajíček. Proto je důležité zasáhnout proti hnidám a vším razantně a co nejdřív.

Co funguje na vši a hnidy

Pokud se chcete účinně zbavit vší, mějte ve své domácí lékárničce připravený kvalitní a šetrný přípravek, který ošetří kožní projevy a spolehlivě zlikviduje vši a jejich vajíčka ve vlasech. Vysokou účinností se mezi přípravky na vši vyjímá LIQUIDO DUO FORTE – zdravotnický prostředek, který je ještě účinnější rychlejší v procesu likvidace a odpuzení vší a hnid, než jeho velmi kladně hodnocený předchůdce LIQUIDO DUO X. LIQUIDO DUO FORTE představuje dvojitý zásah proti vším, v podobě šamponu a séra na vlasy zdarma. Díky této silné kombinaci jsou vši likvidovány hned ve 3 úrovních! Poprvé při aplikaci séra a podruhé při nanesení šamponu. Třetí účinek je kombinací obou předchozích a tak působí nejničivěji. LIQUIDO DUO FORTE koupíte ve své lékárně nebo na e-shopu.

Přípravek je založen na přírodní bázi, přičemž vytváří nepříznivé podmínky pro růst a množení dalších vší ve vlasech. Přípravek je bezpečný a šetrný k pokožce, vhodný i pro alergiky. Doporučuje se aplikovat jej opakovaně. „Při zásahu proti vším je nutné po osmi až deseti dnech opakovat kůru odvšivení, aby se likvidovaly i případně nově vylíhlé vši,“ radí MUDr. Merdová.

Autor: Swiss Pharmaceutical Investments

Nepodceňujte dezinfekci

Kromě aplikace kvalitního zdravotního prostředku je nutné také dezinfikovat oděvy a hřebeny.

• Vyperte čepice, šály, ručníky a ložní prádlo ideálně minimálně při teplotě 60°C a vyžehlete.

• Hřebeny, kartáče, spony a čelenky dejte do horké vody – minimálně 60°C.

Celoroční prevence proti vším neexistuje. To, zda vaše děti chytí vši od spolužáků, určitě neovlivníte. Pokud už se ale prokáže výskyt vší v jejich okolí, je vhodné nepůjčovat si hřebeny a kartáče na vlasy, čepice, šály nebo ručníky. Jestliže máte podezření, že vaše dítě má vši, začněte hned jednat. Omezte dočasně jeho kontakt s vrstevníky, oznamte tuto skutečnost ve školce nebo škole a sáhněte do domácí lékárničky pro spolehlivý přípravek k likvidaci vší.