Čerstvý vzduch!

Zapomeňte na to, že držet děti doma ve vyhřátém bytě je to nejlepší, co pro ně v zimě můžete udělat. Čerstvý vzduch totiž prostě opravdu potřebují! Podpoří se tak prokrvení sliznic dýchacích cest, a tím se zvýší jejich odolnost. Škodlivé látky se tak nebudou mít šanci do těla dostat. Ideální je odpolední procházka v parku.

Čerstvý vzduch tak spojíte s pohybem, kterého bývá v zimě méně. „Pohyb na čerstvém vzduchu, a ještě lépe na sluníčku, je velice důležitý. Už naše babičky říkaly, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař,“ potvrzuje i lékařka Jana Čepová.

Přísun vitamínů!

Kromě známého vitaminu C, který je zastoupený v citrusech, kysaném zelí, brokolici či kapustě, přišli odborníci na další velice důležitý vitamin pro imunitu vaši i vašich dětí. Je to vitamin D. „Odborná data uvádí, že zhruba 50 % dětské i dospělé populace nejen v Evropě má vitaminu D nedostatek,“ podotýká lékařka Jana Čepová a dodává:

„Vitamin D hraje důležitou roli v imunitním systému a jeho dostatečná hladina příznivě ovlivňuje imunitu dítěte. Pokud tedy máme vitaminu D málo, tělo je náchylnější k různým nemocem. Oslabená imunita se projeví častým nachlazením, opakovanými infekcemi či chřipkami.“ Některé potraviny jsou o vitamin D navíc i obohaceny. Množství vitaminu D zjistíme na etiketě daného výrobku.

Správná teplota!

Věčný zimní boj: větrat nebo nevětrat?! Když topíte a málo větráte, máte doma špatný vzduch a vznikají plísně. Když topíte a hodně větráte, zbytečně uniká teplo. A když netopíte, je vám zase zima. Jak to tedy má vypadat?

Na noc je dobré topení vypínat, spánek v přetopené místnosti neprospívá nikomu. Ráno pořádně vyvětrejte, místnost po místnosti, aby se vyměnil vzduch. Teprve poté zapněte topení, ne však na více než 23 °C. Venku myslete na správnou volbu oblečení. Ideální jsou vrstvy, které si dítě může jednoduše svléct, když mu bude teplo, a schovat si je »na horší časy« do batohu.

Hygiena půl zdraví!

Naučte tak děti co nejdříve základním hygienickým návykům. Kromě virů v podobě nachlazení totiž přichází v tomto období i ty, které dokážou potrápit dětské bříško. Umývání rukou je tak základ, a to nejen před jídlem, ale vždy po návratu z venku. Viry a bakterie čekají všude, zvlášť ve větších dětských kolektivech se jim opravdu daří.

Nepodceňujte spánek!

Co se týče délky spánku, myslete na to, že osm hodin dětem nestačí. Batolata by měla denně spát až 13 hodin, předškoláci a mladší školáci kolem 10 hodin. Některé děti spí chvíli i přes den, což je dobře. Pokud však ty vaše po obědě spát nechtějí, zkuste je uložit dříve večer. To je samozřejmě složitější. Ale pokud se jim budete večer chvíli věnovat, přečtete jim v posteli pohádku, popovídáte si s nimi, zazpíváte si písničky, dětem brzký pobyt v posteli nebude vadit a také spánek by mohl přijít rychleji.

Zdroj: www.vseovitaminud.cz