Kromě vitamínu C jsou šípky bohaté i na vitamin B, provitamin A a lykopen - antioxidant, který prý až o 45 % snižuje riziko rakoviny prostaty a o 48 % riziko srdečního infarktu. Je v nich i velké množství minerálních látek, především pak draslíku a hořčíku, a mnoho stopových prvků.

Jak šípky působí:

1. Jako prevence proti infekcím a nachlazení.

2. Zpevňují cévy a pomáhají bolestech žil a křečových žilách.

3. Zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem.

4. Pečují o dobré nervy a zlepšují schopnost soustředění.

5. Zvyšují sexuální touhu a dokonce i potenci.

6. Antioxidant lykopen, obsažený v šípkách, snižuje riziko infarktu myokardu a rakoviny prostaty.

7. Snižují riziko vzniku paradentózy a zánětů dásní.

Mráz škodí

Všechny šípky ale nejsou ke sběru vhodné. Nejvíc vitamínů je v těch tvrdých a dobře vybarvených. Se sběrem si pospěšte, po prvních mrazech se ztrácejí jejich léčivé účinky.

Chtějí sucho a tmu

Šípky se používají sušené. Pokud nemáte sušičku na ovoce, dejte je na plech do trouby nebo je rozložte v dobře větrané místnosti. Usušené šípky pak skladujte v neprodyšně uzavřených nádobách na suchém a tmavém místě.

Šípkové recepty

Čaj

Polévkovou lžíci drcených šípků zalijte hrnkem vody a asi pět minut vařte. Potom přeceďte přes jemné sítko. Šípky totiž obsahují jemné chmýří, které dráždí sliznice.

Výluh

Polévkovou lžíci nadrcených šípků dejte do hrnečku a zalijete studenou vodou a nechte asi dvanáct hodin louhovat. Potom výluh zahřejte na »pitnou« teplotu, rozhodně ne na bod varu, a sceďte. Je to vitaminová bomba.

Sirup

Jeden kilogram zralých šípků rozdrťte, zalijte dvěma litry vody a přiveďte k varu. Vařte asi deset minut, sceďte a přes plátno ještě profiltrujte. Vzniklou šťávu zahřejte na 70 °C, přisypte 1,5 kg cukru a nechte důkladně rozpustit. Hotový sirup nalijte do lahví a zazátkujte je.

Omáčka

Asi 150 g očištěných šípků (bez jádřinců a chloupků) uvařte doměkka a rozmixujete. Z másla a hladké mouky udělejte jíšku, zřeďte vývarem a vmíchejte šípkový protlak, 1 dl červeného vína, hřebíček, citronovou šťávu a špetku nastrouhané citronové kůry. Přidejte trochu soli a cukru a za stálého míchání přiveďte omáčku k varu. Na mírném plameni ji pak nechte chvíli probublávat. Nejlépe se hodí ke zvěřině.