1. Mrkev zlepšuje zrak - MÝTUS

Skutečně mrkev zlepšuje zrak? „Hodně lidí se mylně domnívá, že když bude jíst hodně mrkve, brýle nebude potřebovat. S dioptrickými vadami oka však konzumace mrkve vůbec nesouvisí,“ tvrdí MUDr. Lucie Valešová z Oční kliniky DuoVize. Podle ní je mrkev bohatá na vitamín A (podobně jako mléko, sýr nebo vajíčka), který vyživuje sítnici. Nepřímo tak pomáhá kvalitnímu vnímání zrakového vjemu na sítnici. Podobnou službu nám poskytují i např. flavonoidy a lutein nacházející se v zelené listové zelenině a kukuřici a také nenasycené Omega 3 mastné kyseliny v rybím oleji.

2. Šedý zákal musí dozrát - MÝTUS

Naopak, čím dříve operaci podstoupíte, tím méně komplikací riskujete. Díky nejnovějším laserovým operacím šedého zákalu jde o maximálně šetrný 15 minutový výkon. Chirurg při něm operuje pomocí femtosekundového laseru a nepoužívá skalpel ani ostré nástroje. Pokud se pacient rozhodne pro

MUDr. Lucie Valešová
Autor: Foto DuoVize
multifokální nitrooční čočku, zbaví ho v průběhu operace šedého zákalu chirurg také brýlí na čtení i do dálky.

3. Laserové operace jsou bolestivé - MÝTUS

Zákrok sám nebolí, bolest nastává až při hojení. Při nejmodernějších laserových zákrocích pacient po zákroku žádnou bolest necítí. Už večer v den operace může číst a sledovat televizi a druhý den pohodlně pracovat.

4. Dívání se do sluníčka způsobuje slepotu - PRAVDA

Každý pohled do ostrého světla způsobuje krátkodobé oslepnutí. Při delším

Při nejmodernějších laserových zákrocích pacient po zákroku žádnou bolest necítí.
Autor: Foto DuoVize
dívání se do slunce nastávají v oku nezvratné změny, včetně zjizvení. V žádném případě se nedívejte do slunce cíleně a dlouhodobě, jde o jednu z nejčastějších příčin slepoty.

5. Modré oči jsou citlivější na oční onemocnění než tmavé - PRAVDA

Některé onemocnění se vyskytují statisticky častěji u světlých duhovek. Vše souvisí s pigmentovým epitelem, který se nachází v oku a zabezpečuje správnou výživu a metabolismus oka. Ve světlých duhovkách ho je méně.