Ráno jdete do práce ještě zcela zdraví, ale už dopoledne se najednou cítíte opravdu zle? Pak jste chytili chřipku, protože ta nás na rozdíl od nachlazení překvapí náhle. „Pro lehká onemocnění horních cest dýchacích se běžně užívá termín nemoc z nachlazení. Je to velmi pestrá směs onemocnění, kterou vyvolávají viry několika různých rodů,“ vysvětluje Gabriela Navrátilová, soukromá praktická lékařka.

Příznakem, které odlišuje chřipku od nachlazení je především bolest svalů. Také uzdravování z obou nemocí probíhá různě. Z nachlazení se dostanete za týden, máte-li silný imunitní systém, tak i za čtyři dny. S chřipkou ale tělo bojuje v průměru deset dní. Navíc únava, která je pro ni typická, nás může provázet i několik týdnů po odeznění nemoci.

Neléčit značí komplikace

Zatímco průběh nachlazení bývá mírnější a také se s ním zřídkakdy vyskytují vážnější následky, z neléčené nebo velmi silné chřipky se může vyklubat zánět průdušek nebo dokonce těžký zápal plic. „V Česku každoročně chřipkou onemocní přibližně 1 až 2 miliony lidí a na její komplikace ročně zemře až dva tisíce osob,“ uvádí Jan Kynčl, epidemiolog Státního zdravotního ústavu. „Jí-li člověk zdravě a dodržuje přiměřenou pohybovou aktivitu, bude se s onemocněním vyrovnávat lépe, případně se vůbec nenakazí,“ dodává Kynčl. V největším ohrožení jsou senioři, děti a chronicky nemocní lidé.

Co nám vlastně je?

Chřipka

Postihuje dýchací cesty. Jedná se o nakažlivé virové onemocnění.

Příznaky: horečka, bolesti svalů a kloubů, hlavy, napětí na prsou, zimnice

Léky: antipyretika, antivirotika

Nachlazení

Viróza nebo též nachlazení způsobují viry, stejně jako chřipku.

Příznaky: rýma, škrábání v krku, zvýšená teplota, bolest hlavy, chrapot,

Léky: antipyretika, doplňky stravy

Léčbu zvládne každý sám!

Jak chřipku, tak nachlazení lze při normálním průběhu zdolat pomocí přípravků volně prodejných v lékárně. Léky na utlumení bolestí hlavy, kloubů nebo pro lepší odkašlávání vyberete společně s lékárníkem. Pokud ale máte horečku, pak musíte do postele. „Klid na lůžku doplňujte nefarmakologickými postupy jako je dostatek chladných tekutin nebo studené zábaly,“ říká Jana Vojtíšková, praktická lékařka z Prahy 4.