Vědci spekulují, že relativně nízká vlhkost umožňuje virům snadnější šíření. Další tvrdí, že jsme na podzim a v zimě k nemocem více náchylní. Ke snížení imunity dochází kvůli poklesu slunečního světla, změnou stravy a také depresí z toho, že už je tady zase podzim a čeká nás dlouhá zima.

Zdravotní procházka pomáhá

I taková každodenní půlhodinová procházka na čerstvém vzduchu udělá hodně. Zlepší prokrvení tkání, posílí svalstvo a prokysličí organismus. Věřte, že váš obranný systém bude mnohem lépe fungovat. Obohaťte jídelníček

Doplňte stravu o vitamíny A, C a E. Všechny tři účinně bojují s volnými radikály, které poškozují buňky vašeho těla. Zatímco vitamín A pomáhá snadněji překonat rýmu a poradí si i s chřipkou, vitamín E posiluje imunitní systém.

Nejdůležitější je vitamín C – nejenže zvyšuje odolnost organismu a brání virovým a bakteriálním onemocněním, ale výrazně zmírňuje projevy nachlazení, jako jsou rýma, či zarudlé a slzící spojivky. Fytoložka a bylinkářka Venuše Studničková všem doporučuje: „Denně byste měli sníst kousek syrového ovoce. Jezte hlavně jablka, kiwi, citrony, pomeranče a grapefruity.“

Proč ovoce...

Protože je přírodním zdrojem látek, které denně potřebujeme pro své zdraví, pro zdárný vývoj a růst dětí. Čerstvé ovoce obsahuje vitamíny, minerální látky a vlákninu. Dále četná přírodní barviva, enzymy a velké množství antioxidantů. Doporučují se 3 až 4 porce denně.

a jak pomáhá...?

* grapefruity - urychlují látkovou přeměnu, usnadňují trávení tuků, povzbuzují tvorbu žluči a pomáhají při hubnutí

* citrony - obsahují vitamín C a látky, které ničí mikororganismy. Proto si citornovou šťávou vyplachujte ústa při bolestech v kruku či zánětech.

* hrušky - obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a malé množství vitaminu C. Obsahují též sodík, draslík a chlor. Jsou velmi vhodné při chorobách krevního tlaku a ledvin. Obsah pektinu a tříslovin chrání sliznice žaludku a střev. Mají močopudné účinky.

Hrušky obsahují řadu vitaminu i minerálů
Autor: profimedia.cz

* jablka - nejsou energeticky vydatná, protože mají až 85% vody. Obsahují pektiny, to je druh vlákniny, která snižuje cholesterol v krvi, výborně léčí průjmy a zácpu. Tip pro vás: Na podzim by si měl každý udělat třídenní očistnou jablečnou kůru, při které se jí  pouze jablka, asi 1,5 kg denně a pije se 2,5 l vody.

* ocet z jablečné šťávy - je velmi bohatý na minerály, a to hlavně na draslík, fosfor, vápník. Lze ho koupit v prodejnách zdravé výživy.

* hroznové víno - slupky z něho jsou bohaté na vlákninu, takže pomáhají proti ochablosti střev, působí proti zácpě, odvodňují a zbavují toxinů. Hrozny urychlují i průchod moči, a tak se vyplavují bakterie a mírní záněty ledvin. Obsahují vitaminy skupiny b a vitmain C, mangan, horčík a draslík.

* banány - jsou dost výživné. V nich obsažené pektiny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jsou zdrojem důležitých vitaminů skupiny B a z minerálů obsahují draslík a hořčík.

* ostružiny - obsahují hodně vitaminu C, hořčíku a mědi. Ty posilují vaziva a stěny cév, a působí tak preventivně proti procesu stárnutí a žilním chorobám.

* šípky - jsou ceněny pro vysoký obsah vitaminu C a E. Není snad nic lepšího, než si na podzim a v zimě uvařit šípkový čaj, zvyšuje totiž imunitu.

Zeptali jsme se…

RnDr. Pavel Popov, tradiční výrobce bylinných mastí a čajů
Autor: archiv P. Popova
… RNDr. Pavla Popova, tradičního výrobce bylinných čajů a mastí
Blesk: Jak posílit imunitu teď na podzim?
Tělo člověka se musí přizpůsobit změně počasí. Proto je důležité se teple oblékat, nejíst studená jídla a pít teplé nápoje. A samozřejmě – člověk musí dbát na dostatečný přísun vitamínů. V tomto ohledu je to hlavně vitamín C, ideálně v přírodní podobě, např. v citrónu. Doporučuji denně vymačkat půl citrónu do vlažné vody a nápoj vypít.
Blesk: Jaké vitamíny a minerály doporučujete?
Kromě vitamínu C jsou vhodné i další prvky. Například ve východní medicíně hojně používají mumio, které kromě vitamínů a minerálů obsahuje i důležité stopové prvky. Z českých bylin doporučuji třapatku nachovou, která stimuluje imunitní systém. Ze zahraničních červené lapacho – čaj z něj podporuje imunitu.  A když už člověk onemocní, je dobré používat extrakt z grepových kapek, protože je to jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik.